Vinkovci bez vatrometa u novogodišnjoj noći

VINKOVCI, Prema najavama iz vinkovačkih gradskih vlasti Vinkovci će u 2023. godinu ući uz puno dobre zabave i zanimljiv novogodišnji program, ali  bez vatrometa.

“Naš grad pridružio se inicijativi niza hrvatskih gradova koji su odlučili Novu godinu dočekati bez buke koju uzrokuje ovakav način slavlja”, navode iz Grada Vinkovaca.

Dodaju kako je inicijativa prije svega pokrenuta s namjerom da se zaštite domaće životinje i kućni ljubimci koji trpe intenzivan strah uslijed buke koju stvara vatromet, ali i svi oni na koje upotreba pirotehničkih sredstava može ostaviti bilo kakve posljedice. Poznato je, naime, kako velik broj kućnih ljubimaca pati od velikog straha i tjeskobe kada su suočeni s preglasnim zvukovima, naročito onima koje podsjećaju na eksplozije kao što su vatromet, petarde, pucnjevi i slično.

Iz Grada Vinkovaca poručuju kako su sigurni da će građani razumjeti i dobro prihvatiti ovakvu odluku, prije svih vlasnici kućnih ljubimaca, a ističu i kako će sva financijska sredstva koja su trebala biti utrošena na vatromet preusmjeriti za potrebe vinkovačke Socijalne samoposluge.

A što se samog dočeka tiče, „akcija“ u Vinkovcima u subotu počinje već u prijepodnevnim satima kada je na klizalištu na programu dječji doček Nove godine. Za one malo starije na korzu od 22 sata sviraju Sinovi ravnice, uz tradicionalnu okrjepu kuhanim vinom, čajem i lepinjicama.