Vinkovčanin neovlašteno posjedovao veću količinu pirotehničkih sredstava

Foto: MUP RH

VINKOVCI, Policijski službenici Policijske uprave vukovarsko-srijemska dovršili su kriminalističko istraživanje nad 24-godišnjakom zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela „Nedozvoljena trgovina“. Temeljem sudskog naloga, policijski službenici su u domu i drugim prostorijama osumnjičenog u Vinkovcima izvršili pretragu te pronašli i oduzeli veću količinu pirotehničkih sredstava koja je neovlašteno posjedovao radi daljnje nezakonite prodaje, i to: 33 vatrometne kutije, 98 baklji, 619 petardi, 145 većih raketa i 127 malih raketa, različitih modela i kategorija. Protiv 24-godišnjaka policija je podnijela kaznenu prijavu nadležnom državnom odvjetništvu.

Kao i proteklih godina, Ministarstvo unutarnjih poslova će i ove godine, s ciljem povoljnog održavanja stanja javnog reda i mira i opće sigurnosti osoba i imovine u vrijeme božićnih i novogodišnjih blagdana, u vremenu od 12. prosinca 2022. do 8. siječnja 2023. godine provoditi operativnu akciju «MIR I DOBRO». Cilj ove akcije je sprječavanje nedozvoljene prodaje i nedozvoljene uporabe pirotehničkih sredstava, a samim tim i sprječavanje stradavanja osoba, a naročito djece, kao i nastanka šteta na imovini od uporabe pirotehničkih sredstava i drugih eksplozivnih tvari.

Pirotehnička sredstva kategorije F1, za osobe starije od 14 godina, dozvoljena su tijekom cijele godine. Zabranjena je prodaja petardi i redenika kategorije F2 i F3 građanima za osobne potrebe, a ostala dozvoljena pirotehnička sredstva kategorije F2 i F3 dozvoljeno je prodavati građanima starijim od 18 godina, u razdoblju od 15. prosinca do 1. siječnja, u prodavaonicama koje imaju odobrenje za prodaju, a uporaba dozvoljene prirotehnike kategorije F2 i F3 moguća je građanima starijim od 18 godina u razdoblju od 27. prosinca do 1. siječnja. Kazne su dosta visoke za one građane koji budu koristili zabranjena sredstva. Kazne za građane kreću od 5.000 do 15.000 kuna, a za pravne osobe od 10.000 do 30.000 kuna, ovisno o vrsti prekršaja.

Podsjećamo kako neodgovorno korištenje pirotehnike može prouzročiti ozbiljne posljedice. Najčešće ozljede su, otrgnuća, opekline, oštećenja vida i sluha. Najčešće žrtve neodgovornog korištenja pirotehnike su djeca jer vrlo često roditelji doživljavaju pirotehnička sredstva kao neku vrstu igračaka pa ih daruju djeci da ih bez nadzora koriste. Pirotehnička sredstva nikako nisu igračke, a niti zabava za djecu. Nažalost, iz dosadašnjeg iskustva pokazalo se da vrlo često ozljede nastanu iz razloga što pirotehnika nije kupljena u ovlaštenim dućanima koji prodaju certificirana pirotehnička sredstva koja neće zakazati, koja su pouzdana.

Od 2. do 3. prosinca provaljeno je u dva ugostiteljska objekta u Županji. Iz prvog, koji se nalazi u Ulici Ilirskog preporoda, otuđen je novčanik s nekoliko stotina kuna pologa te ruksak djelatnice ugostiteljskog objekta.  Novčanik s dnevnim utrškom i pologom, u iznosu od nekoliko tisuća kuna, otuđen je i iz drugog ugostiteljskog objekta, u Ulici Veliki kraj. Ukupna materijalna šteta iznosi više tisuća kuna. Policija traga za počiniteljem protiv kojeg će nadležnom državnom odvjetništvu podnijeti kaznenu prijavu za kazneno djelo „Teška krađa“.

Tijekom vikenda, od 2. do 4. prosinca, na području Policijske uprave vukovarsko-srijemske dogodilo se 11 prometnih nesreća u kojima je nastupila samo materijalna šteta (Vukovar, Vinkovci-2, Mirkovci, Otok-2, Županja-4, Ivankovo).

Tijekom vikenda policijski službenici su zatekli 11 vozača s prisutnošću alkohola u organizmu. Najveća koncentracija od 1,50 g/kg zabilježena je kod 64-godišnjeg vozača, zatečenog u subotu, 3. prosinca, oko 15 sati, u Ulici Savezne Republike Njemačke u Vukovaru. Zbog nedopuštene koncentracije alkohola u organizmu, jedan vozač je smješten u posebne prostorije do prestanka djelovanja opojnog sredstva. Stacionarne kamere zabilježile su 8 prekršaja nedopuštene brzine kretanja vozila