Vinkovčani do kraja godine dobijaju zelenu oazu s četiri kilometra pješačkih staza

Foto: Đuro Karalić

VINKOVCI, Radovi na sanaciji nekadašnjeg odlagališta otpada Papuk nedaleko vinkovačke Opće županijske bolnice privode se kraju, a cijela površina sve više poprima izgled budućeg novog zelenog pojasa namijenjenog odmoru i rekreaciji građana Vinkovaca.

Projekt sanacije Papuka kandidiran je prema EU fondovima odakle je odobreno 47 milijuna kuna za sanaciju odlagališta, da bi radovi na kraju koštali nešto više od 32 milijuna kuna od kojih su 85 posto EU sredstva, a 15 posto će financirati Fond za zaštitu okoliša, rečeno je na završnoj konferenciji provedbe toga projekta, održanoj u četvrtak u hotelu Slavonija.

Po riječima Mandice Sanković iz Upravnog odjela za prostorno građenje, gradnju i zaštitu okoliša grada Vinkovaca, sanirano je ukupno 122.910 četvornih metara površine bivšeg odlagališta na kojoj je zasađeno 370 komada raznog drveća, 649 grmova, zasijana je trava na cijeloj površini koju premrežava više od četiri kilometara staza namjenjenih za pješake, bicikliste i konjičko jahanje, a postavljeno je i 67 klupa za sjedenje s koševima za otpad.


“U budućnosti sve projekte ovakvoga tipa koje budemo radili finacirat će se isključivo iz EU fondova jer gradski proračun to neće moći podnijeti, a nema ni potrebe kada su nam na raspolaganju značajna sredstva iz EU fondova”, najavio je zamjenik vinkovačkog gradonačelnika Ivan Bosančić.


Projektom Papuk bila je predviđena sanacija i zatvaranje istoimenog napuštenog odlagališta otpada koje se koristilo u razdoblju od 1965. do 1991. godine. Uklonjeno je 380.000 prostornih metara otpada koji je bio dubok na mjestima od 2,5 do pet metara te cijeli prostor nasut zemljom od koje su načinjena dva brdašca koja razdvaja drvored i s kojih se pruža pogled na jugoistočni dio grada.