U vinkovačkoj bolnici reducirane posjete Odjelu pedijatrije

Foto: Fb

VINKOVCI, S obzirom na veliki broj male dojenčadi oboljele od bronhiolitisa do daljnjeg je na ovom Odjelu vinkovačke bolnice moguć ostanak samo roditeljima koji ostvaruju pravo na cjelodnevni smještaj prema članku 33. Pravilnika o uvjetima i načinu ostvarivanja prava i obveznog zdravstvenoga osiguranja:

-majka djeteta pod uvjetom da je jedina prehrana djeteta majčino mlijeko, odnosno da postoji potreba dojenja djeteta

-jedan od roditelja djeteta s teškoćama u razvoju koje o tome u skladu s posebnim propisima posjeduje odgovarajuće rješenje nadležnog tijela

Kako je sezona gripe i virusnih oboljenja u tijeku na Odjelu za pedijatriju Opće županijske bolnice Vinkovci bilježi se veći broj dojenčadi s bronhiolitisom nego što je to bilo lani. Riječ je o upali malih dišnih putova koju u dojenčadi izaziva Respiratorni sincicijski virus. U tako malih beba taj virus može biti opasan, jer dojenče koje ne prima adekvatnu liječničku skrb može završiti na respiratoru. Trenutno se na odjelu nalazi osmero dojenčadi sa spomenutom dijagnozom, a uz njih petero prema Zakonu borave majke dojilje. Ni jedno od djece nema komplikacija bolesti.  Usto, na Odjelu se liječi i 10-ak malih pacijenata s upalom pluća, pa s obzirom da postoji samo pet soba u kojima majka može boraviti uz dijete pedijatri vinkovačke bolnice mole roditelje za razumijevanje.  Pedijatri ,također,  pozivaju odrasle osobe, posebice ako su bolesni, da se suzdrže od posjeta malenoj djeci i dojenčadi, ne samo u bolnici nego i kod kuće, te mole roditelje da djecu što je manje moguće vode na mjesta većih javnih okupljanja.

Iz vinkovačke bolnice navode i kako za razliku od ostatka Hrvatske val polarne hladnoće koji je posljednjih dana zahvatio zemlju vinkovačkim liječnicima nije donio više posla i pretrpane ambulante. Naime, na Odjelu objedinjenog hitnog prijema vinkovačke bolnice nije uočen povećan broj pacijenata, pa kao i ljeti dnevno liječničku pomoć zatraži 80 –ak osoba.  Zanimljivo je da ni na Odjelu za traumatologiju liječnici ne bilježe lomove koji su posljedica pada na otvorenom već je više onih koji su se ozlijedili u svojim domovima.  Takvo stanje na Hitnoj govori u prilog činjenici da pacijenti slušaju savjete liječnika, te na snijeg ili ekstremno niske temperature ne izlaze bez prijeke potrebe.  Među onima koji tijekom dana zatraže pomoć  na Hitnoj najviše je onih s povišenom tjelesnom temperaturom, virozom ili gripom.  Stoga liječnici apeliraju na građane da sa simptomima virusnih bolesti ostanu kod kuće i pokušaju ih liječiti simptomatski, dakle snižavanjem povišene tjelesne temperature, uzimanjem toplih čajeva i mirovanjem. To je, poručuju, važno kako bi se spriječilo širenje virusnih bolesti, ali i rasteretio bolnički hitni prijem za one kojima je hitna liječnička intervencija uistinu nužna.