Vinkovačko gospodarstvo u 2021. raslo u svim segmentima

Foto: Grad Vinkovci

Prema podacima Financijske agencije za 2021. godinu, vinkovačko gospodarstvo raslo je u svim ključnim segmentima čime su ostvareni najbolji poslovni rezultati u posljednjih više od 30 godina.

Ukupno 755 vinkovačkih poduzetnika ostvarilo je prihode u iznosu od gotovo 5,6 milijardi kuna, što je za 240 milijuna kuna ili 4,49% više u odnosu na prethodnu godinu ili čak 2,8 milijardi kuna više u odnosu na 2017. godinu, uz rast od 104,60%. Osim po rastu prihoda, vinkovački poduzetnici bili su uspješni i po pitanju ostvarene dobiti koja je sumarno iznosila 213 milijuna kuna, što je za 143 milijuna kuna više nego u 2020. godini odnosno veća je gotovo tri puta. Povećan je i broj poduzetnika i to za 6%, dok je prosječna plaća 8.374 zaposlena djelatnika iznosila 5.027 kuna što je rast od 6,28%. Povećan je i broj investitora, odnosno vraćen je na pretpandemijsku 2019. godinu kada je zabilježen broj od 65 investitora, navode iz Grada Vinkovaca.

“Ovakvi rezultati zasluga su prije svega samih gospodarstvenika, koji su zahvaljujući svojim poslovnim vještinama te pametnim planiranjem i fleksibilnošću pokazali veliku otpornost i napredak u periodu kada svjetsko gospodarstvo još uvijek osjeća posljedice krize uzrokovane pandemijom korona virusa. U Gradu im nastojimo osigurati kontinuiranu pomoć, manji dio kroz gradske potpore malim i novim poduzetnicima, a veći dio kroz projekte koji su u tijeku na području grada, na kojima rade uglavnom gradske tvrtke i zbog kojih značajna sredstva ostaju u Vinkovcima. Na nama je da poduzetnicima osiguramo potrebnu infrastrukturu i određene prilike, a na njima da to uspješno iskoriste. Kroz takvu sinergiju dolazimo do pozitivnih brojki i napretka te posljedično i novih zapošljavanja i rasta standarda, što nam je svima prioritet“, komentar je gradonačelnika Ivana Bosančića na ove gospodarske pokazatelje.

Gradonačelnik posebno naglašava podatak koji ukazuje na to da je vinkovačko gospodarstvo u prošloj godini ostvarilo i rekordan broj izvoznika odnosno zabilježen je porast sa 67 u 2020. na 78 u 2021. godini. Povećan je i broj dobitaša za 14,12% na 598, uz značajno smanjenje gubitaša na 157 sa 187 koliko ih je u Vinkovcima bilo u 2020. godini.

Pročelnik Upravnog odjela gospodarstva Hrvoje Niče također ne krije zadovoljstvo ovakvim pokazateljima te napominje kako je vrlo važna i činjenica da su Vinkovci u prošloj godini dobili 44 nove tvrtke u odnosu na 2020.

Pokazatelj je to kako je, unatoč korona krizi, raslo povjerenje poduzetnika početnika koji su procijenili da u Vinkovcima mogu uspješno realizirati svoje poduzetničke ideje. Nemojmo zaboraviti kako ovi podaci ne uključuju obrtnike i OPG-ove, odnosno one koji nisu obveznici poreza na dobit, pa su ukupni rezultati i veći u odnosu na službene evidencije koje vodi FINA“, objašnjava.

U protekle tri godine, dodaje, u Gradu intenzivno potiču otvaranje novih i razvoj postojećih mikrosubjekata. Tako je samo u prošloj godini, kroz program poticanja poduzetnika, 177 mikro i malih poduzetnika s područja Vinkovaca iskoristilo gotovo 2.7 milijuna kuna gradskih potpora. Među njima su i su 53 subjekta koja su iskoristila mogućnost povlačenja do 30 tisuća kuna gradskih sredstava za unaprjeđenje svog poslovanja s tim da su se obvezali povećati plaću u iznosu od 10% za svojih 128 zaposlenika. Istu mjeru, poručuje Niče, poduzetnici će moći koristiti i tijekom ovoga ljeta.

Grad Vinkovci/Đ.K.