Vinkovački pčelar izradio repliku posude Orion koja je postala traženi suvenir

Foto: Miroslav Flego
VINKOVCI – Prema najavama gradskih otaca, promijenjen je projekt Hrvatskog doma koji već godinama čeka početak radova i u njemu neće biti samo knjižnica i javna garaža već će tu biti smješten i dio muzejske, posebice antičke građe kojom vinkovački muzej obiluje, piše Miroslav Flego, a objavljuje portal seebiz.eu.

 

Možda će se u prostoru Hrvatskog doma, osim knjižnice i antičke zbirke srebra, pronaći i mjesto za izlaganje dijela arheološke građe, barem one koja svjedoči o životu naših predaka unatrag 8 300 godina, poput Oriona, antičke terine, posude s oslikanim simbolima najstarijeg indoeuropskog kalendara, pronađene 70-ih prošlog stoljeća prilikom kopanja temelja današnjeg hotela Slavonija u središtu Vinkovaca, nedaleko Bosuta. Aleksandar Durman, koji je kao mladi arheolog pronašao ovu posudu, dešifrirao je urezane simbole i utvrdio da oni prikazuju zviježđa koja dominiraju nebom iznad Vinkovaca. Vremenom je terina Orion postala prepoznatljiv simbol Vinkovaca.

U Vinkovcima bilježimo i lijep primjer sinergije turizma i privatne inicijative kojim se obogaćuje turistička ponuda najstarijeg europskog grada. Naime, Goran Ferbežar, mladi vinkovački pčelar koji se pčelama i pčelinjim proizvodima bavi pet godina, osmislio je proizvod od pčelinjeg voska koji je već postao vrlo tražen vinkovački suvenir. Od pčelinjeg voska je izradio vjernu repliku posude Orion sa svim simbolima koji označavaju sazvježđa noćnog neba iznad Vinkovaca. Dizajnirao je i privlačnu kutiju za repliku Oriona od voska na kojoj je i kratko poučno objašnjenje što je Orion i po čemu je izuzetan kao arheološki artefakt.

“Razmišljao sam kako bih izradio autentični vinkovački suvenir od voska jer već imam nekoliko proizvoda od voska, a i police na kojima izlažem med i druge pčelinje proizvode, imaju gradske motive i odaju nekakav vinkovački štih. Pao mi je na pamet Orion jer inaće mislim da bi u izradi suvenira trebali više koristiti motive iz daleke prošlosti i izrađivati replike predmeta pronađenih u arheološkim iskapanjima na području grada. Želio sam spojiti iskonsku prirodu pčela jer one i na ovom našem području lete milijun ima godina i proizvode med i vosak na isti način, i posudu Orion, najstariji indoeuropski kaelndar pronađen u Vinkovcima. Uz pomoć prijatelja, akademskog kipara, izradio sam model posude od gipsa sa svim detaljima simbola i temeljem njega, gumeni kalup u koji lijevam pčelinji vosak i dobijem voštanu repliku. Najteže je bilo izraditi kalup, ali sada mi je najteže voštani Orion plasirati na tržište i prodati. Želim promovirati svoj grad i Orion, replikom vrlo vjernom originalu, samo što je moja od drugog materijala, od pčelinjeg voska. Moj rad su pohvalili vinkovački muzealci i dogovorili smo da će među svoje suvenire koje prodaju, uvrstiti i moj Orion od voska, a i Turistička zajednica Vinkovaca je pokazala zanimanje. Nadam se da će i Vinkovčani i gosti grada pokazati zanimanje za ovaj autentični vinkovački suvenir koji će ih sjećati na posjet najstarijem europskom gradu”, kaže Goran Ferbežar.

Otkriva kako ima novih ideja i razmišlja o još nekim suvenirima od voska karakterističnim za Vinkovce, ali o tome će govoriti kada krene realizacija, piše Miroslav Flego.