Treće izdanje vinkovačkog Hang Loose Rockabilly Festivala u organizaciji vinkovačke Udruge za proaktivno djelovanje u zajednici “retroPERSPEKTIVA”, održano proteklog vikenda domaća je publika ponovo dočekala s povećanim zanimanjem, kao da je prvi. Naime, festival je nakon dvije godine održavanja u samom centru Vinkovaca, na sportskom igralištu Gimnazije Matije Antuna Reljkovića preselio na Tenin Salaš na sjevernom rubu grada.

Na meti mnogih kritičara koji su se bojali da bi festival zbog ove promjene mogao podbaciti, organizatori su slijedili zacrtane ciljeve i organizirali festival na travi, s mogućnošću kampiranja, namijenjen rock’n’roll publici svih generacija iz šire regije. Ovaj se izbor pokazao punim pogotkom, jer je 3. Hang Loose Rockabilly Festival privukao trećinu posjetitelja više no prethodna dva festivala, a dobra atmosfera na Teninom salašu razuvjerila je i najgorljivije kritičare.

“Prije 3 godine, nakon prvog uspješnog festivala, rekli su mi da se ‘bend gleda na trećem albumu’, a s obzirom da mi je više od pola života prošlo u dokazivanju da nešto drugačije ne mora nužno biti ‘loše’ ili ‘krivo’, mislim da smo s ovim festivalom završili s dokazivanjem – ‘treći album’ rasprodan je u velikom broju. Zadovoljni smo i ponosni na sebe što nismo slušali druge, jer festival može rasti jedino ako se prebaci na drugu lokaciju. Tenin salaš se pokazao kao predivno, sanjivo mjesto, gdje se zaista otputuje u neko drugo vrijeme i sve su generacije ondje pronašle svoje mjesto”, rekla je Ana Vukoja, glavni organizator festivala.

Nakon posjećenog warm-up tuluma u petak, 28. lipnja, u prostoru suorganizatora festivala, Rockabilly bara “Hang Loose”, gdje je svirao energični mađarski neo-rockabilly band “King Cat Rhythm”, centralni je događaj na Teninom salašu započeo u subotu u 17 sati, kada su započeli s radom sajam malih kreativnih obrta, izložba oldtimer i custom vozila, te Retro Yard Sale, sajam antikviteta.

Foto: Nenad Milić

Od 18:00 posjetitelji su mogli pratiti i zanimljivo fotografiranje za Pin-up foto natječaj. Od tih ranijih sati festivalom su trčkarala i mnogobrojna djeca, za koje je također bilo raznih sadržaja – igraonica u organizaciji Društva “Naša djeca” Vinkovci, te plesna radionica u organizaciji udruge “retroPERSPEKTIVA”.

Koncertni je program počeo iza 21:00, kada su nastupili Zagrepčani Johnny and his Rockin’ Tunes, koji su s repertoarom pjesama Elvis Presleya, Gene Vincenta, Johnny Casha, Jerry Lee Lewisa, Chuck Berrya i drugih imena rockabillya i rock’n’rolla 50-ih propisno zagrijali slavonsku publiku. Drugi sastav večeri bio je domaći vinkovački Greasy Flat 4, dečki koji sviraju tek oko godinu dana i kojima je ovo bila premijera na velikoj festivalskoj pozornici, a može se reći da su ispunili očekivanja publike. Mnogi su posjetitelji istaknuli energiju kojom su Greasy Flat 4 izveli svoj repertoar kojim dominiraju Charlie Feathers, Johnny Powers, The Phantom, Warren Smith, Buddy Holly

Foto: Nenad Milić

Headlineri festivala bili su Pete and the Shine Brights, tročlani autenthic rockabilly sastav (specifično: bez bubnjara) iz Italije, koji su izveli svoj bogati repertoar: Buddy Holly, Elvis Presley, Ray Smith, Tennessee Ernie Ford, Charlie Feathers, Bobby Lord, Autry Inman…

Nakon svega, kad je već bilo jasno da je cijeli događaj završio uspješno, Ana Vukoja je rezimirala: “Teško je sad, dok je sve to svježe opisati svoje emocije koje su pomješane s umorom. Ali znam da smo sretni i zadovoljni. Posebno sam zahvalna našoj ekipi iz udruge ‘retroPERSPEKTIVA’, curama i dečkima koji su uz nas bili cijelo vrijeme, umorni i neispavani, vjerujući da će sve ovo uspjeti. Bez njihove podrške teško da bi festival uspio.