Vinkovački Buba bar mogao bi uskoro otvoriti svoja vrata

Foto: Đuro Karalić

VINKOVCI, Vinkovački Buba bar, prvi primjer socijalnog poduzetništva u Hrvatskoj, uskoro bi trebao otvoriti svoja vrata u središtu grada, čime bi se privela kraju ta, tri godine duga priča u čijem središtu se nalazi nastojanje Udruga osoba s invaliditetom Bubamara iz Vinkovaca da se osobama s invaliditetom osigura pravo na rad, a da im se pri tome ne oduzme invalidnina.

“To pitanje još nije do kraja riješeno, ali mi ćemo ustrajati u svojim namjerama jer osobe s invaliditetom imaju pravo na rad. Naš cilj nije samo zaposliti sedam ili desetak osoba s invaliditetom u Buba baru već je na prvom mjestu nacionalna vidljivost kako bi osobe s invaliditetom, bez obzira kojim se poslovnim modelom željele baviti, ušle u svijet rada”, kaže predsjednik Bubamare Tomislav Velić.

Po njegovim riječima, još je preostalo za ishoditi nekoliko papira i Buba bar može početi s radom.

“Želja nam je invalidne osobe kroz ovaj projekt uključiti u tržište rada i pokazati ovom društvu koliko osobe s invaliditetom znaju i vrijede. Svi ljudi imaju ustavno pravo na rad, pa i osobe s invaliditetom”, zaključuje Velić dodajući kako je Buba bar, iako se još uvijek nije otvorio, već doprinio promjeni nacionalne politike kroz izmjene i dopune zakona kojima je osigurano da osobe s invaliditetom sada mogu raditi, a da im se ne oduzme invalidnina.

Foto: Đuro Karalić

Bubamarce u njihovom baru u utorak je posjetio vukovarsko-srijemski župan Božo Galić u pratnji županijske pročelnice za gospodarstvo i regionalni razvoj Zrinke Čobanković.

“Koliko smo čuli u razgovoru s predsjednikom Bubamare, najveći izazovi u realizaciji ovoga projekta birokratske su naravi. Nastojimo apelirati u ministarstvima da se ovakvi projekti administrativno što više rasterete”, kazala je Zrinka Čobanković.

U izgradnju, unutrašnje uređenje i prilagodbu prostora Bubamara je uz pomoć Grada Vinkovaca uložila između šest i sedam milijuna kuna, a pored kafića u sastavu Buba bara djelovat će i moderno opremljena kuglana.