Vinkovački Arhivski sabirni centar konačno pred rješenjem trajnog smještaja

Foto: Đuro Karalić

VINKOVCI, Igrom slučaja, temom arhiva i zaštitom arhivske građe, što nije tako čest slučaj i inače, istoga dana bavili se čelni ljudi Vukovara i Vinkovaca. I to rješevanjem prikladnih prostora za smještaj tih čuvara sveukupne povjesti. Dok su gradonačelnik Vukovara Ivan Penava i ravnatelj Državnoga arhiva u Vukovaru Petar Elez potpisivali Ugovor o dodjeli nekretnine na korištenje Državnom arhivu u Vukovaru dotle je vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić označio početak radova za uređenju budućeg trajnog prostora Arhivskog sabirnog centra u Vinkovcima, koji bi od prosinca ove godine trebao biti smješten u nekadašnjem katastru u Dugoj ulici.

“Arhivski sabirni centar u Vinkovcima od iznimne je važnosti za Grad Vinkovce. Za projekt njegovog preseljenja u novi, puno adekvatniji prostor odobreno nam je 200.000,00 kuna od strane Ministarstva kulture. Rok za izvršenje građevinskih radova koji su već započeli je 15. studenog 2017. godine. Sredstva dobivena od Ministarstva kulture će doprinijeti ubrzanju postupka preseljenja arhiva u novi adekvatan prostor”, kazao je Ivan Bosančić koji je u pratnji pročelnika za kulturu Marija Banožića i novinara obišao prostor budućeg arhiva u kojem već uvelike traju građevinski radovi.

Vinkovački pročelnik za kulturu Mario Banožić naveo je kako će osim 200.000 kuna od Ministarstva kulture za projekt trajnog smještaja Arhivskog centra gradske vlasti iz proračuna izdvojiti još oko 800.000 kuna, te bi u konačnici cijeli posao koštao oko milijun kuna.

“Još prije četiri godine je Gradsko vijeće Vinkovaca uputilo Ministarstvu kulture Preporuku glede budućeg statusa Arhivskog sabirnog centra u Vinkovcima uz izraženu želju da Arhivski centar ostane u Vinkovcima u kojima djeluje već više od 30 godina i da se pronađe adekvatan prostor za smještaj bogate arhivske građe. I sada smo konačno na dobrom putu da se i taj problem riješi”, kazao je Banožić.

U vinkovačkom Arhivskom sabirnom centru čuva se oko 1.200 dužnih metara arhivske građe, a gradske vlasti posebice su zainteresirane da se domognu vrijednih dokumenata koji se čuvaju u Beču, a svjedoče o razdoblju Vojne krajine u Vinkovcima. Stoga su prema Ministarstvu kulture kandidirale projekt nabavke uređaja za digitalizaciju kako bi se građa koja se čuva u Beču digitalizirala i u tom obliku pohranila u Vinkovcima te tako bila dostupna građanima i povjesničarima.

U svakom slučaju, nakon velikih prosvjeda i nezadovoljstva građana Vinkovaca od prije nekoliko godina zbog mogućnosti da se arhivska građa iz Vinkovaca preseli u Državni arhiv u Vukovaru i osjećaja da bi se to moglo i dogoditi jer vinkovački Arhivski centar nije prostorno udovoljavao kriterijima za smještaj arhivske građe, pokušalo se progurati ideju o preseljenju arhiva u Mađarsku školu ali se i od toga odustalo jer iziskuje dosta vremena dok se tamošnji prostor ne obnovi. Prostor nekadašnjeg katastra u zgradi koja se nalazi u vlaništvu Grada Vinkovaca iskrsnuo je u pravom trenutku i za sada sve ide k tomu da bi Arhivski sabirni centar konačno mogao biti udomljen po svim kriterijima struke. Jedan, ali vrlo bitan problem manje u gradu na Bosutu.