Vinkovačka Hrvatska majka nakon četvrt stoljeća postojanja još traga za 33 nestale osobe

Foto: Đuro Karalić

VINKOVCI, Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća podno Spomen križa na Gradskom groblju, Udruga Hrvatska majka Vinkovci obilježila je 25. obljetnicu osnutka i djelovanja, a tim povodom predsjednica Udruge Spomenka Kušić izrazila je bojazan kako će još malo biti više onih koji su traženi nego onih koji traže.

“Tragamo i dalje za našim najmilijima, ali kako vrijeme odmiče bojim se da će više biti traženih nego onih koji ih traže”, kazala je Kušić podsjetivši kako je Udruga Hrvatska majka Vinkovci osnovana 12. listopada 1992. godine, kao prva udruga roditelja u Hrvatskoj za traženje nestalih branitelja. Udruga još traga za 33 nestala hrvatska branitelja.

Vijence podno Spomen križa položila su i svijeće zapalila brojna izaslanstva među kojima i pomoćnik ministra hrvatskih branitelja Stjepan Sučić koji je naveo kako su do sada na području Vukovarsko-srijemske županije pronađene 54 masovne grobnice, a ekshumirano je 2.076 posmrtnih ostataka i indetificirano 1.864 osobe. Još uvijek se traga za 481 osobom u Vukovarsko-srijemskoj županiji.

Vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić poručio je kako se nikada ne smiju zaboraviti oni koji su živote dali za stvaranje moderne hrvatske države rekavši kako je onima koji koji su izgubili najmilije uvijek teško, a posebice je teško onima koji još uvijek tragaju za svojima najmilijima, živeći uz nadu da će ih kad tad pronaći.

U Župnoj crkvi sv. Euzebija i Poliona služena je misa zadušnica, a u hotelu “Admiral” održan komemorativni skup.