Vikend u Vinkovcima u znaku 23. Sajma zdravlja

sajam, vinkovci, zdravlje, 23.
Foto: Đuro Karalić

VINKOVCI, Pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravstva, a u organizaciji Hrvatske mreže zdravih gradova, Grada Vinkovaca i Vukovarsko-srijemske županije u Vinkovcima je u petak otvoren 23. Sajam zdravlja koji se održava do nedjelje sa središnjom temom “Platforma ulaganja u rani razvoj djece”.

Sajam zdravlja otvorenim je proglasio vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić pozvavši građane da rade više na očuvanju vlastitog zdravlja.

“Biti ‘zdravi grad’ ne znači napraviti sajam već živjeti zdravlje cijele godine“, poručio je Bosančić rekavši kako navike zdravog načina života u čovjeka moraju biti ugrađene od najranije dobi.

Predsjednica Hrvatske mreže zdravih gradova Selma Šogorić navela je kako je po podacima Državnog zavodu za statistiku u Hrvatskoj 20 posto djece u riziku od siromaštva, a predškolskim odgojem obuhvaćeno ih je samo 60 posto.

“Središnja tema Sajma je ulaganje u razvoj djece kroz intersektorsku suradnju i ovo je sjajna prilika da kroz svu aktivnost Sajma, ne samo kroz naše forume i trajne izobrazbe profesionalaca, nego i kroz razne radionice, pokažemo koliki je značaj ranog razvoja djece”, poručila je Šogorić.

U ime Vukovarsko-srijemske županije nazočan je bio zamjenik župana Josip Dabro.

“Drago mi je da je na ovom 23. Sajmu zdravlja naglasak na mladoj populaciji. Tako je velika pozornost posvećena i našim mladim robotičarima iz Gimnazije i Tehničke škole, koji su u Vinkovce donijeli svjetsku nagradu. A robotika je također povezana sa zdravljem i danas, kako moderne tehnologije napreduju, robotika je ključna i u dijagnosticiranju mnogih bolesti. To znači i da je Sajam zdravlja izašao iz okvira nekakvog standarda i idemo u jednom svjetskom i modernističkom trendu”, istaknuo je Dabro.

Po riječima koordinatorice Sajma zdravlja Mandice Sanković tijekom tri sajamska dana, pored izlagačkog dijela sajma gdje će se predstaviti 120 izlagača, održat će se i niz edukacija, simpozija i stručnih predavanja sa ukupno 174 predavača.