Uz vatromet i dodjelu nagrada najboljima zatvoren 11. Vukovar film festival

Foto: Ivan Matić

VUKOVAR, Za najbolji dugometražni igrani film 11. Vukovar film festival proglašen je njemački film „Iz ništavila“ redatelja Fatiha Akina dok je za najbolji kratki igrani film proglašen rumunjski film „Noć u Tokorikiju“ redateljice Roxane Stroe. Jednoglasna je to odluka žirija kojega su činili Emir Hadžihafizbegović, Branka Papić i Dean Kotiga. U konkurenciji dokumentarnih filmova za najbolji film proglašen je film „Obećanje“ koji je djelo redateljskog dvojca Karina Steinbrergrera i Marcusa Vettera. Dodjeljena su i dva posebna priznanja i to za filmove „Kamo gospođice“, redateljice Manuele Bastian, i za film „U potrazi za Edith“ redatelja Petera Stephana Jungka. O najboljim dokumentarnim filmovima odlučivao je žiri u sastavu Irena Škorić, Marek Tomasz Pawlowski i Tim Van Beveren.

Na 11. Vukovar film festivalu uručene su i dvije posebne nagrade. Tako je Antun Vrdoljak dobio festivalsku Nagradu za životno djelo dok je Pavao Pavličić dobio Nagradu sa poseban doprinos hrvatskoj kulturi.

Poslije šest dana festivala direktor VFF-a Igor Rakonić rekao je kako je zadovoljan sa svime što je festival donio dodajući kako se uvijek može bolje i kvalitetnije te da će tome težiti već iduće godine. Ukazao je i na odličnu suradnju s Gradom Vukovarom u cijeloj organizaciji projekta.

Inače, na 11. VFF-u prikazano je ukupno 80 filmova podijeljenih u 13 kategorija. Projekcije su se vršile u četiri grada (Vukovar, Osijek, Beli manastir i Valpovo“ i na deset lokacija. Organizirane su i četiri filmske radionice kao i bogat popratni program. Festival je posjetilo preko 90 osoba iz svijeta filma.