Ivan Vilibor Sinčić posjetio OPG Vinkovčanina Marka Katića

Foto: Đuro Karalić

VINKOVCI, OPG mladog vinkovačkog poljoprivrednika Marka Katića posjetio je danas predsjednik Živog zida Ivan Vilibor Sinčić pruživši Katiću podršku u nastojanju da dođe do novih hektara poljoprivrednog zemljišta, koji su tom poljoprivredniku potrebni, kako bi poslovno opstao.

“Natječaji za poljoprivredne hektare idu na kapaljku, a zemlja nam je prijeko potrebna kako bi mogli napredovati i proširiti proizvodnju. Za ovu jesen još imamo rješenje ali ukoliko na proljeće ne dođemo do novih površina, vjerojatno ćemo sve napustiti”, kazao je Marko Katić koji trenutačno obrađuje oko dva hektara, a za poslovnu opstojnost potrebno mu je sveukupno oko pet hektara zemljišta.

Po njegovim riječima, za pomoć se obratio mnogima pa i vinkovačkom gradonačelniku Ivanu Bosančiću kojega je pohvalio za razumjevanje i htjenje da se njegov problem razriješi.

“Želimo samo raditi i živjeti od svoga rada. Za to nam treba još zemlje jer uzgajamo povrtlarske kulture koje imaju svoj plodored”, rekao je ovaj mladi poljoprivrednik koji je OPG osnovao prije tri godine.

Iako, kako je kazao, s otkupom poljoprivrednih proizvoda nema problema, požalio se niske otkupne cijene.

“Ako uzmemo u obzir da u trgovini kilogram kineskog češnjaka stoji 45 kuna, a mi za naš domaći slavonski češnjak dobijeno 18 kuna, pa ni toliko, onda je sve jasno”, naveo je Marko Katić.

Po riječima predsjednika Živog zida Ivana Vilibora Sinčića budućnost hrvatske poljoprivrede leži u prolagodbi poljoprivredne politike strukturi hrvatske poljoprivrede koja počiva na OPG-ovima, ali se, kako je kazao, zakoni pišu za velike.

“Sjećam se 2018. godine kada je donošen novi Zakon o poljopivrednom zemljištem i novi Zakon o OPG-u da se tadašnji ministar Tolušić hvalio kako će to dići selo, ali to se nije dogodio do današnjeg dana. Kažu mi poljoprivrednici i poljoprivredne udruge kako niti jedan hektar poljoprivrednog zemljišta po tom zakonu nije dodjeljen. On je jednostavno nefunkcionalan i neprovediv”, ustvrdio je Sinčić.

Ocjenio je kako su OPG-ovi, koji u Hrvatskoj čine 97 posto svih poljoprivrednih proizvođača, u podređenom položaju i za njih se ne kreira poljoprivredna politika već se kreira za nekoliko velikih, povlaštenih proizvođača.

Da bi se stanje promjenilo na bolje treba slušati struku i prilagoditi poljopivredu politiku strukturi hrvatske poljoprivrede. U protivnom, kazao je Sinčić, u Hrvatskoj će doći do neofeudalizacije.

“Doći ćemo do toga da će ova sva područja opustiti, a ostat će samo veliki proizvođači za koje će raditi domaće osiromašeno stanovništvo ili migranti, kao što je slučaj u Španjolskoj”, rekao je predsjednik Živog zida Ivan Vilibor Sinčić.