Vatrogasci iz Vukovarsko-srijemske županije gasili požar u Pristegu

Foto: Ivan Matić

VUKOVAR, Iako vatrogasci s područja Vukovarsko-srijemske županije već godinama tijekom ljeta, u pripravi, budu stacionirani u Jelsi ovoga ljeta su radi izvanrednih okolnosti bili angažirani na gašenju požara u Pristegu. Ukupno 21 vatrogasac iz županije sudjelovao je pet dana u gašenju ovoga požara, a među njima su bili članovi JVP Vukovar, Ilok i Vinkovci te članovi DVD-ova Otok, Vrbanja, Bošnjaci, Jarmina i Štitar. Vatrogasci su rekli kako su u prvih 48 sati bili 38 sati na požarištu pri čemu su ih ugrožavali jaka bura ali i zaostale mine. Kako bi im zahvalio za sve što su učinili primio ih je i župan Vukovarsko-srijemske županije Božo Galić ukazujući da su svojim radom, trudom i izlaganjima opasnosti spašavali imovinu građana ali i njihove živote. Bila je ovo prilika i da vatrogasci progovore o problemima na terenu ukazujući prije svega na potrebe još bolje opremljenosti, osiguravanja komunikacije, reorganizacije centra 112, decentralizacije sustava… Ukazali su i na problem opremljenosti koji je proteklih godina donekle riješen jer su iz austrijske pokrajine Tirol na ime donacije dobili više vozila koja su oni otpisivali.

„Svaka kuna uložena u vatrogastvo se vrati višestruko kod nekih ugroza“, rekao je predsjednik Vatrogasne zajednice Vukovarsko-srijemske županije Antun Jelić.

O opremi s kojom su raspolagale neke vatrogasne postrojbe govori i podatak da su do donacije iz Tirola u otoku koristili vatrogasno vozilo koje je bilo 1964. godište.