Utjecaj vrhunskog sporta na vlastito zdravlje: Piše Lorena Draženović, mag.cin.

  Foto: Pixabay/English

  Koliko god zavidjeli vrhunskim sportašima, treba znati da vrhunski sport za sobom povlači i veliki rizik. Vrhunski sport o kakvom danas govorimo može biti poguban za ljudsko zdravlje. Da bi uspjeli u sportu, potrebno je dati cijelog sebe te uložiti nadljudske napore.

  Današnji treninzi vrhunskih sportaša predstavljaju nevjerojatne psihičke i fizičke napore na organizam te se nerijetko čuju usporedbe treninga s mučenjem. Naravno da su vrhunski sportaši sami izabrali svoj put, no jesu li pobjede vrijedne svega? Koliko postoji sportaša koji su uložili sve u to da postanu najbolji, a nisu uspjeli? Nisu uspjeli jer na vrhu te nemilosrdne piramide ima mjesta samo za nekolicinu.

  Vrhunski sport povlači za sobom brojne negativne karakteristike:

  • slavljanje sportskih uspjeha predstavlja bijeg od stvarnosti,
  • vrhunski sport simbolizira model usjeha u kojem se uspješan sportaš pretvara u ”Boga”,
  • vrhunski sport može poslužiti kao obmana od stvarnih političkih problema,
  • vrhunski sport povlači za sobom brojne neželjen posljedice kao što su ozljede, neželjena pažnja, nedostatak osobnog prostora i vremena, i sl.

  Brojni su primjeri sportaša koji su zbog razičitih ozljeda prerano napustili svoju sportsku karijeru. Najbolji primjer je naša Janica Kostelić – bivša hrvatska skijašica koja je već sa 24 godine osvojila sve što se osvojiti može. Međutim, shrvana brojnim ozljedama koje su pratile njezinu izuzetno uspješnu karijeru, sa samo 25 godina najavila je svoj odlazak sa sportske scene. Brojni su primjeri sportaša poput Janice koji su zbog ozljeda bili prisiljeni prekinuti svoju karijeru na vrhuncu.

  Međutim, naravno da nije sve tako crno. Koliko god negativnih posljedica nosio za sobom, vrhunski sport ima i svoje pozitivne strane:

  • vrhunski sport naglašava vrijednost discipline,
  • vrhunski sport predstavlja idealno sredstvo za saoostvarenje djece i mladih ljudi,
  • vrhunski sport pruža mogućnost za testiranje vlastitih granica,
  • vrhunski sport odličan je način za samodokazivanje,
  • on također promovira međunarodno razumijevanje, prijateljstvo i suradnju,
  • vrhunski sport ne poznaje nacionalne, vjerske i rasne razlike,
  • vrhunski sport promovira fair play.

  Kako sve ostalo, tako i vrhunski sport ima svoje pozitvne i negativne strane. Ipak primjećujem da danas materijalni i politički motivi sve više pobijeđuju ideale fair playa. Grubosti i nesportski odnos prema protivniku, prodaja i razmjena sportaša bez njihove suglasnosti, utjecaj mutnih političkih igara i sl.,  predstavljaju kršenje pravila i ideala koji bi zapravo trebali biti smisao vrhunskog sporta. Čini se da vrhunski sport odstupa od osnovnih vrijednosti sporta (barem onog rekreativnog). U čemu je onda smisao svega?

  Smatram da odgovor leži u osjećaju. Za sportaša/sportašicu koji  su se odrekli svega, koji su prolili toliko krvi, suza i znoja na treninzima da bi bili najbolji, koji su trpili bol zbog raznih ozljeda i neuspjeha, za njih je pobjeda sve. Biti najbolji u svoj sportu, stajati na postolju dok se viori zastava vaše države a u pozadini svira vaša himna, taj trenutak, tih nekoliko minuta vrijedno je svega!