USKOK podigao optužnicu protiv 9 osoba koje se terete da su prebacivali migrante iz Srbije u Hrvatsku

Foto: Đuro Karalić

OSIJEK, Nakon provedene istrage pred Županijskim sudom u Osijeku USKOK je podigao optužnicu protiv devetorice hrvatskih državljana (1971., 1984., 1967., 1956., 1978., 1979., 1996., 1984., 1983.) zbog počinjenja kaznenih djela zločinačkog udruženja, protuzakonitog ulaženja, kretanja i boravka u Republici Hrvatskoj, drugoj državi članici Europske unije ili potpisnici Šengenskog sporazuma u sastavu zločinačkog udruženja te protuzakonitog ulaženja, kretanja i boravka u Republici Hrvatskoj, drugoj državi članici Europske unije ili potpisnici Šengenskog sporazuma.

“Optužnicom se I. i II. okr. terete da su, u razdoblju od početka 2023. godine do 26. lipnja 2023. u Hrvatskoj i Srbiji, radi stjecanja nepripadne materijalne koristi, s osobama iz Srbije dogovorili i organizirali kontinuirano nedozvoljeno prevođenje većeg broja stranih državljana iz Srbije u Hrvatsku izvan obilježenih graničnih prijelaza te njihov privremeni smještaj i daljnji prijevoz do odredišta na području Europske unije za novčanu naknadu od najmanje 1.000 eura po osobi.

U realizaciji tog dogovora I. i II. okr. su okupili i povezali u zajedničko djelovanje III. do VI. okr., nakon čega su I. i II. okr.  s osobama u Srbiji dogovorili vrijeme, mjesto, broj osoba i cijenu njihovog prebacivanja. Strane državljane su iz unutrašnjosti Srbije do obale Dunava u blizinu granice s Hrvatskom dovodili I. i VI. okr. te druge osobe koje su I. i II. okr. angažirali. Potom su ih III. i IV. okr. preuzimali i prevozili čamcima preko Dunava u Hrvatsku, dok su ih I., II. i IV. okr. prevozili na dogovorene lokacije u Borovo gdje su ih dočekivali IV. i V. okr. radi privremenog smještaja. Zatim su I. i II. okr. angažirali više vozača i vodiča za njihov daljnji prijevoz, pri čemu su I., II. i VI. okr. u pojedinim vožnjama obavljali posao prethodnice radi uočavanja i dojavljivanja mogućih policijskih kontrola, a VII., VIII. i IX. okr. su obavljali pojedina prebacivanja”, stoji u priopćenju USKOK-a.