Uručeni ugovori za bespovratne potpore u poljoprivredi

Foto: Grad Vukovar

VUKOVAR, Slijedom Javnog poziva za dodjelu bespovratnih potpora u poljoprivredi u 2017. godini koji je bio otvoren od 30. lipnja 2017. do 21. rujna 2017. godine gradonačelnik Vukovara Ivan Penava uručio je Ugovore za bespovratne potpore u poljoprivredi. Riječ je o 500.000 kuna proračunskih sredstava od kojih je utrošeno 496.280,90 kuna. Rečeno je kako je zaprimljeno  67 zahtjeva, od kojih je odobreno njih 47.

„U odnosu na prošlu godinu, kada je dodijeljeno 24 potpore u ukupnom iznosu od 133.416,73 kune, ukupan je iznos dodijeljenih potpora povećan za 370 posto. Prošle je godine je interes bio mnogo manji te nismo uspjeli utrošiti sva sredstva namijenjena ovim mjerama. Ove smo godine, u suradnji i razgovorima s poljoprivrednicima, izmijenili i prilagodili mjere te je interes i odaziv puno veći. Iznimno nam je drago da je to tako jer vjerujemo kako je to područje u koje trebamo ulagati” rekao je Penava.

Istakao je kako je Grad Vukovar usmjeren u poticanje gospodarstva, poduzetništva i poljoprivrede te da je posebno zadovoljan što mjere potpore u poljoprivredi koristi mnogo mladih poljoprivrednika koji tek razvijaju svoje OPG-ove. Pojasnio je i kako su ovim Javnim pozivom sufinancirani troškovi nabave mehanizacije, opreme u proizvodnji voća i povrća, opreme za navodnjavanje, nabavu voćnih sadnica i loznih cijepova, osiguranje usjeva i nasada, troškove stručnog usavršavanja poljoprivrednika, registraciju traktora i priključnih vozila, troškove nabave matica, rojeva, košnica i ostale pčelarske opreme, troškove obveznih doprinosa novih nositelja kao i članova OPG-ova. Najtraženija je mjera bila ona namijenjena pčelarima, a odnosila se na nabavu selekcioniranih matica, rojeva, košnica, pčelarske opreme, vozila i ambalaže.