Uručene diplome prvim ekološkim poljoprivrednicima

VUKOVAR, U Vukovarskoj kući Parka Adica u Vukovaru upriličena je svečanost na kojoj su u sklopu projekta Eko je fora dodjeljene diplome prvim ekološkim proizvođačima povrća, voća i aromatičnog bilja u Hrvatskoj.

Riječ je o programu osposobljavanja za Ekološkog proizvođača/icu povrća, voća i aromatičnog bilja koju je uspješno završila 41 nezaposlena osoba s područja Istarske i Vukovarsko-srijemske županije.

“S područuja Vukovarsko-srijemske županije u projekt je bila uključena 21 nezaposlena osoba”, navela je ravnateljica vukovarskog Učilišta Studiom Ana Gale dodajući kako je riječ o programu verificiranom od strane Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, a koji su provodili Učilište Studium sa partnerima Diopter-otvorenim učilištem iz Pule, Udrugom registriranih eko proizvođača IEP i Institutom za razvoj tržišta rada.

Program je obuhvatio 150 sati nastave, od čega 85 sati teorijske nastave i 65 praktične nastave, nakon kojih su polaznici upućeni na praktičnu nastavu kod eko poljoprivrednika u realnom sektoru u trajanju od 2 tjedna.

„Ekološka poljoprivreda je u svakom slučaju budućnost poljoprivredne proizvodnje. Doduše riječ je o zahtjevnijom proizvodnji od tradicionalne i zanimljiva je činjenica da se na ekološku poljoprivredu odlučuju mahom mlađi poljoprivrednici dok stariji joj nisu baš skloni“, naveo je Dragan Dobrić s Poljoprivrednog fakulteta u Osijeku.

A jedan od polaznika kojemu je uručena diploma o završetku osposobljavanja za ekološkog poljoprivrednog proizvođača je mladi Vukovarac Benjamin Drobina iz Vukovara, koji je inače završio za ugostitelja ali se odlučio prekvalificirati u ekološkog poljoprivrednika.

„Završio sam za ugostitelja ali posla u toj branši baš i nema. U stvari i ima ali nema plaće te sam odlučio okušati se u ekološkoj poljoprivredi koja me zanima i za koju smatram da je budućnost“, kaže taj budući proizvođač industrijske konoplje.

Đuro Karalić

Foto: Učilište Studiom