Uručena Javna priznanja Grada Vukovara, Aleksandar Durman počasni građanin

Foto: Ivan Matić

VUKOVAR, Kasnije nego inače, čemu je osnovni razlog epidemija korona virusa radi koje svečana sjednica Gradskoga vijeća nije mogla biti održana na Dan grada koji se obilježava 3. svibnja, u Vukovaru su danas uručena javna priznanja Grada Vukovara. Ukupno je 20 laureta dobilo javna priznanja Grada Vukovara.

Književnik Pavao Pavličić i ravnateljica Gradskog muzeja Vukovar Ruža Marić dobitnici su Nagrade za životno djelo. Za doprinose tijekom višegodišnjih arheoloških istraživanja Vučedola Počasnim građaninom Vukovara proglašen je arheolog Aleksandar Durman. Ostalim laureatima, koji su se na različite načine istaknuli i promovirali ime Vukovara, uručene su Plakete i Medalje Grada Vukovara.

„Nikada u životu nisam pomislio da bi mogao postati počasni građanin. Međutim, netko je valjda prepoznao da sam se valjda dovoljno trudio. Od 1981. godine kopam na Vučedolu  i s tim lokalitetom sam se i saživio i strašno sam ponosan što znamo da je u ono doba Vučedol bio najviša razina civilizacije u svijetu”, rekao je Durman.

Nagradu za životno djelo dobio je književnik Pavao Pavličić koji je rekao kako mu ova nagrada iznimno puno znači s obzirom da je Vukovar njegov rodni grad kao i da je sve što je pisao bilo vezano za Vukovar.

„Čini mi se kako ja ovom gradu nikada ne mogu vratiti dug koji imam prema njemu od trenutka kada sam se u njemu rodio i proveo svojih dvadeset godina. Između ostaloga ova Nagrada je i znak da vas i ono što radite netko prati i prepoznaje kao određenu kvalitetu”, rekao je Pavličić.

Nagrađenima se obratio i gradonačelnik Vukovara Ivan Penava koji im je čestitao na nagradama rekavši kako su svi nagrađeni i zaslužili ove nagrade.