Upaljena prva svijeća na adventskom vijencu u Vukovaru

Foto: Grad Vukovar

VUKOVAR, Paljenjem prve adventske svijeće započeli su 23. Vukovarske adventske svečanosti u Vukovaru kojima se već 23 godine prikazuju tradicijski običaji vezani za period od prve nedjelje Adventa pa do Božića. Prvu svijeću na adventskom vijencu upalio je gradonačelnik Vukovara Ivan Penava s čime su i započele ovogodišnje Vukovarske adventske svečanosti.

„Ova prva adventska svijeća simbolizira nadu i iščekivanje. Posebno u ovim nesigurnim vremenima potrebna nam je nada u svjetliju budućnost, ali nju ne trebamo tražiti pod svjetlima vanjskih reflektora nego svjetlo trebamo pronaći prvo u sebi samima te ga potom nastojati proširiti na svoje bližnje. Upalili smo svijeću nade u želji da svi Vukovarci i građani Republike Hrvatske u danima Došašća koji su pred nama pronađu mir i spokoj u ovim nemirnim vremenima“, rekao je Penava.

Ravnateljica Gradskog muzeja Vukovar Ruža Marić kazala je kako je kroz sve ove godine vukovarski muzej, kroz Vukovarske adventske svečanosti, ugostio velik broj kulturno-umjetničkih društava iz svih krajeva Hrvatske od Dubrovnika do Sjevera Hrvatske pa sve do Slavonije i Srijema. Upravo na tradiciji svih tih događanja, ovogodišnje Vukovarske adventske svečanosti nose naziv Vukovar – simbol hrvatskog zajedništva. Moto je na tragu otvorenja Vukovarskog vodotornja, ali i sudjelovanja cijele Hrvatske u svim dosadašnjim svečanostima.

Već tradicionalno prvu svijeću na adventskom vijencu pali gradonačelnik Vukovara Ivan Penava, druga je posvećena ljudima koji su doprinijeli izvan svojih uobičajenih aktivnosti razvoju kulture u gradu Vukovaru dok je treća adventska svijeća posvećena je glumcima. Četvrta svijeća na adventskom vijencu u Vukovaru tradicionalno je vezana za najmlađe sugrađane koji su se svojim talentima, svojom sposobnošću i znanjem isticali i osvajali razne nagrade