Una Bebek iz Koprivnice i Magdalena Blagec iz Donje Stubice pobjednice natječaja Male vinkovačke jeseni

Foto: Đuro Karalić

Gradska knjižnica i čitaonica Vinkovci po drugi put je raspisala prigodan literarni natječaj Male vinkovačke jeseni za učenike viših razreda osnovnih škola i učenike srednjih škola u Republici Hrvatskoj. Natječaj je krenuo u travnju, prijave su trajale do početka lipnja, a sada su objavljeni najbolji radovi.

Tema je i ove godine bila Zavičaj, a učenici su na natječaj mogli prijaviti poeziju te kratku priču ili esej do pet kartica teksta.

Radovi su ocijenjeni u dvije kategorije: učenici viših razreda osnovne škole (od 5. do 8. razreda) i učenici srednje škole, a za prva tri mjesta u svakoj kategoriji osigurane su vrijedne nagrade.

U kategoriji starijih osnovnoškolaca prvo mjesto osvojila je Una Bebek iz Koprivnice s radom “Zdenec pon blaga”. Drugo mjesto dijele Bartol Periša iz Zadra s naslovom “Zadarska sfinga” te Petra Bošnjak iz Slakovaca koja je napisala “Zavičaj, dida i ja”. Treće mjesto pripalo je Janu Vusiću iz Bjelovara i njegovoj priči “Šumska pustolovina s Vedima”.

U kategoriji učenika srednjih škola najbolja je Magdalena Blagec iz Donje Stubice čiji naslov rada glasi “Lučnjak”. Drugo mjesto pripalo je Marijani Misir iz Vinkovaca koja je napisala “Zlatokosa Slavonija”, dok su treće mjesto podijelili Dora Kovačević iz Bošnjaka s radom “I sit i fit” te Marta Softić iz Drniša i njezin “Zavičaj”.

Pobjednicima se dodjeljuje zahvalnica/priznanje Dječjih vinkovačkih jeseni i prigodni pokloni u novčanoj vrijednosti za:
• prvu nagradu 1000,00 kuna
• drugu nagradu 700,00 kuna
• treću nagradu 500,00 kuna

Posebna nagrada za sve nagrađene, kao i za njihovu pratnju (mentor, roditelj) je dvodnevni boravak u Vinkovcima na manifestaciji Dječjih vinkovačkih jeseni 10. i 11. rujna 2022. godine.

U planu je i izrada Zbornika koji bi se objavljivao svake treće godine.

Vinkovačke jeseni/Đ.K.