UKPD Ivan Franko pokrenuo je radionice ukrajinskog narodnog plesa za djecu

Foto: Marija Semenjuk Simeunović

VUKOVAR, S prvim danom proljeća Ukrajinsko kulturno – prosvjetno društvo “Ivan Franko” Vukovar pokrenuo je  ukrajinski narodni ples za djecu. Kako navode iz društva svakog petka, s početkom u 18 sati u velikoj sali Ukrajinskog doma u Vukovaru, na probama se okupljaju djeca iz Vukovara i okolice, ljubitelji i simpatizeri ukrajinskog plesa i glazbe. Voditelj i koreograf  je Zvonko Kostelnik, inače magistar pedagoških znanosti, predavač za ansamble narodnog plesa.

“Želja nam je bila davno pokrenuti ples, budući da naša dječja skupina ukrajinskog narodnog stvaralaštva “Sonečko” djeluje već dugi niz godina, ali tek sada su se stvorili prostorni uvjeti, a i djeca su iskazala interes za pokretanje ovakvog oblika njegovanja kulture potaknuta aktivnostima na Ljetnim školama i drugim našim manifestacijama i priredbama za djecu”, kaže predsjednik udruge Stefan Bojko.

Dodaje kako su svjesni da je u kulturnom amaterizmu danas jako teško raditi, mlade je teško zainteresirati za ovakve sadržaje ali i da ih raduje što je u njihovom slučaju interes velik te da imaju  podršku  roditelja polaznika ove plesne sekcije koji su u svojim tinejdžerskim danima bili aktivisti u kulturno-umjetničkim udrugama, putovali i održavali nastupe diljem Hrvatske i u inozemstvu… Oni sada imaju želju da i njihova djeca to iskuse.

Uz stručnog voditelja i u opuštenoj atmosferi velike dvorane Ukrajinskog doma otvoren je poziv za svu zainteresiranu djecu da uče  ukrajinske atraktivne plesne figure uz veselu, temperamentnu glazbu stječući znanja i vještina u skladu s njihovim  interesima  izvan odgojno-obrazovnog sustava te stvarajući nova prijateljstva.