Uhićen radi zlostavaljanja ratnih zarobljenika u logorima Stajićevo, Begejci i Sremska Mitrovica

Foto: www.mup.hr

ZAGREB, Policijski službenici Radne skupine Ravnateljstva policije i Policijske uprave osječko-baranjske su, u suradnji sa Županijskim državnim odvjetništvom u Osijeku, 2. srpnja dovršili kriminalističko istraživanje nad 49-godišnjim hrvatskim državljaninom zbog osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo Ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika.

„Osnovano se sumnja da je osumnjičeni od početka listopada 1991. do kolovoza 1992., tada kao 19-godišnji pripadnik paravojnih formacija i čuvar u logorima u Begejcima, Stajićevu i Sremskoj Mitrovici (Srbija), zajedno s drugim osobama grubo fizički i psihički zlostavljao zarobljene branitelje i civile, protivno pravilima međunarodnog ratnog i humanitarnog običajnog prava o postupanju s ratnim zarobljenicima te kršeći odredbe Ženevske konvencije o postupanju s ratnim zarobljenicima“, navodi se u priopćenju MUP-a RH.

Dodaju i kako su zlostavljanju, intenzivnoj boli, patnji kao i poniženjima bila izložena najmanje šestorica zarobljenika prethodno zarobljeni na području Vukovara, od kojih je jedan, tada 33-godišnjak, 1992. godine u logoru Sremska Mitrovica i preminuo. Tijekom kriminalističkog istraživanja obavljeni su razgovori i prikupljena saznanja od većeg broja osoba.

„Osumnjičeni je tijekom jutra 1. srpnja uhićen na području Vukovarsko-srijemske županije, a nakon provedenog kriminalističkog istraživanja je u petak, 2. srpnja predan pritvorskom nadzorniku uz kaznenu prijavu Županijskom državnom odvjetništvu zbog osnovane sumnje u počinjenje kaznenog djela “Ratni zločin protiv ratnih zarobljenika. Za navedeno kazneno djelo predviđena je kazna zatvora do 20 godina“, izvijestio je MUP RH