U Županji održana manifestacija “Hruh naš svagdašnji – žetva i vršidba u prošlosti”

ŽUPANJA, U organizaciji Turističke zajednice grada Županje na Papuškinom stanu nedaleko Županje u subotu je održana tradicijska manifestacija “Kruh naš svagdašnji – žetva i vršidba u prošlosti” koja je i ove godine okupila brojne sudionike i goste iz Hrvatske, BiH i Vojvodine.

Članovi kulturno-umjetničkih društava i konjogojskih udruga iz županjskog dijela Posavine potpomognuti gostima iz Donjih Hrgova (BiH) i žetvene priredbe bunjevačkih Hrvata “Dužijanca” iz Vojvodine prikazali su i ove godine žetvu i vršidbu u Slavoniji na način na koji su se obavljale u Slavoniji početkom 20. stiljeća.

Predstavljeni su i strojevi kojima su se koristili u starinskoj žetvi. Direktor Turističke zajednice Županje Mirko Bačić istaknuo je kako organizatori žele da priredba privuče turiste u Slavoniju.

“Želimo da postanemo prepoznatljivi diljem Hrvatske jer turizam nije samo more. Turizma ima i na kontinentu, a ova naša manifestacija ima sve predispozicije da postane vrhunskim turističkim proizvodom”, kazao je Bačić.

Među mnogobrojnim posjetiteljima, koje su domaćini poslužili tradicionalnim slavonskim kulinarskim specijalitetima, posebice gusjim paprikašem, koji su Slavonci jeli za žetve, bio je i županjski gradonačelnik Davor Miličević.

“Želimo i na ovaj način pokušati oživiti gospodarske potencijale Županje i županjskog kraja, a turizam je svakako jedan od najznačajnijih”, poručio je Davor Miličević.

Najboljim proizvođačima u ratarskoj i stočarskoj proizvodnji u 2015. godini sa županjskog područja dodijeljene su nagrade i priznanja Poljoprivredne zadruge »Napredak« iz Županje. U ratarskoj proizvodnji najboljima su proglašeni Rok Matanović iz Bošnjaka koji je u 2015. godini imao proizvodnju na 74 hektara poljoprivrednog zemljišta i Ivan Nikolozo iz Županje s 69 hektara zasijanih pšenicom, uljanom repisom i sojom. Među proizvođačima mlijeka, najuspješniji je bio Ivan Dominiković iz Štitara koji je u prošloj godini proizveo 93.732 litre mlijeka.

Održan je i Žetveni sajam te natjecanje kosaca.

ĐURO KARALIĆ