U Županji dodijeljena priznanja “Zlatna repa”

Foto: Đuro Karalić

Priznanje “Zlatna repa” dodijeljeno je danas najuspješnijih proizvođačima šećerne repe na svečanosti u Županji kojoj je nazočna bila i ministrica poljoprivrede Marija Vučković poručivši kako je Vukovarsko-srijemska županija, iz Osječko-baranjsku, jedan od stupova prehrambene sigurnosti Republike Hrvatske.

Pohvalila je Vukovarsko-srijemsku županiju, u kojoj je, kako je navela, u sklopu financijskih instrumenata koji su Hrvatskoj odobreni 2018. godine, ugovoreno 340 zajmova, pretežito investicijskih.

Vučković je rekla i kako se u Ministarstvu poljoprivrede priprema dodatni cjeloviti program za različitu poljoprivrednu proizvodnju, a dio njega će biti i šećerna repa. 

Predsjednik Uprave Hrvatske industrije šećera Željko Zadro kazao je kako bi bio zadovoljan ako bi se zadržala količina proizvodnje šećerne repe iz prošle godine, u kojoj je proizvedeno 620.000 tona repe i 84.000 tona šećera.

Od proizvođača s područja Vukovarsko-srijemske županije priznanja su dobili OPG Renate Petrinec iz Ćelija, Borislav Medić iz Vinkovačkih Banovaca, OPG Nikole Bure iz Vinkovaca, PZ Jankovci, Arator iz Lovaca, PIK Vinkovci Plus, Vupik Plus i OPG Nikole Papac iz Županje.