U Vukovaru živi 45 osoba oboljelih od rijetkih bolesti

Foto: www.hrv.hr

VUKOVAR, Vukovar je ove godine bio jedan od 20 hrvatskih gradova gdje je obilježen Međunarodni dan rijetkih bolesti. Kako je rečeno, a prema podacima  Hrvatskog Saveza za rijetke bolesti, u Vukovaru je 45 registriranih osoba s takvom bolesti.

„Ove smo godine u kampanju uključili odgojno-obrazovne ustanove u pojedinim gradovima kako bi educirali učenike, buduće djelatnike u sustavima zdravstvene i socijalne skrbi, koji će se u svom poslu susretati s rijetkim bolestima o kojima se tako malo zna. Želimo da učenici budu upoznati s ovom bolesti, da im ostanu neke informacije, da budu suosjećajni i da razumiju da rijetke bolesti imaju potrebe koje su ne prepoznate te da se lakše s tim nose“, rekla je predstavnica Saveza za rijetke bolesti.

Istaknula je i kako je cilj ove kampanje, koja se provodi već drugu godinu, podizanje svijesti o rijetkim bolestima diljem Hrvatske te pružanje podrške članovima. Kazala je kako i na ovaj način žele uputiti poziv svim oboljelima diljem Hrvatske da se jave Hrvatskom savezu za rijetke bolesti  s obzirom će se u narednih godinu dana provoditi veliko istraživanje s oboljelima. Najavila je i kako će rezultati istraživanja utjecati na smjer rijetkih bolesti u Hrvatskoj.