U Vukovaru se održava VIVA škola filma

Foto: Ivan Matić

VUKOVAR, Prema licenci VIVA festivala iz Sarajeva u Osnovnoj školi Mitnica provodi se projekt VIVA škola filma – Hrvatska. Voditelj projekta Darko Puharić pojasnio je kako je riječ o projektu u okviru kojega mladi polaznici kroz predavanja, vježbe, snimanja i montažu stvaraju dokumentarni film o sebi, svojoj okolini ili događajima. Kazao je i kako se VIVA škola filma održava u BiH u 17 gradova i da svaki grad kao konačni proizvod ima film koji zatim sudjeluje na VIVA film festivalu. Polaznici škole su učenici od osnovne do srednje škole.

„Dvogodišnja suradnja s VIVA film festivalom iz Sarajeva omogućila je održavanje prve VIVA škole filma u Hrvatskoj i to u Vukovaru u Osnovnoj školi Mitnica od 31. kolovoza do 5. rujna 2020. godine. Osim međusobnog upoznavanja i druženja, cilj škole je razmjena iskustava, razvoj kreativnosti i stjecanje filmske pismenosti koja je primjenjiva u svakodnevnom životu. Geslo škole filma je „Od ideje do realizacije“ tako će polaznici naučiti tehnike kadriranja, pokreta kamere te sastavljanja filmske priče na osnovu napisane ili prepričane priče. Finalni proizvod biti će petominutni film koji će napraviti sami polaznici, a on će biti predstavljen 26. rujna 2020. godine na premijeri filma Vučedolska jarebica te potom poslan na natjecanje koje će se održati u Sarajevu sljedeće godine“, rekao je Puharić.

Zamjenica gradonačelnika Vukovara Ivana Mujkić kazala je kako je pokrovitelj projekta Grad Vukovar i da se u njega uključilo 25 učenika iz svih vukovarskih škola.

„Grad je podržao ovaj projekt s 35 000 kuna i izuzetno nam je drago vidjeti tako velik interes djece za ovakvu aktivnost. Sličan projekt smo imali kroz školu filma koju je organizirao Vukovarski film festival, a vidimo da mladi odgovaraju sve većim interesom. Ovo je prilika za druženje“, rekla je Mujkić.