U Vukovaru se održava 9. međunarodna konferencija “Razvoj javne uprave”

Foto: Đuro Karalić

VUKOVAR, U organizaciji Veleučilšta Lavoslava Ružičke Vukovar i Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu u Vukovaru se danas i sutra održava 9. međunarodna konferencija “Razvoj javne uprave” u čijem radu sudjeluje niz istaknutih stručnjaka iz zemlje i inozemstva.

Pozdravljajući sudionike konferencije, dekan Veleučilišta Lavoslava Ružičke Željko Sudarić podsjetio je kako na vukovarskom veleučištu studira oko 850 studenata od kojih 250 na Upravnom studiju.

“Kroz kvalitetno obrazovanje budućih službenika u javnoj upravi činimo sve kako bi Hrvatska dobila modernu, učinkovitu i transparetnu javnu upravu na zadovoljstvo građana i to je naš osnovni cilj”, kazao je dekan Sudarić.

Dražvna tajnica u Ministarstvu uprave Josipa Rimac najavila je kako bi do kraja mandata Vlade Andreja Plenkovića Hrvatska trebala dobiti učinkovitu i modernu javnu upravu.

“Ono što slijedi je povjeravanje poslova državne uprave županijama što će rezultirati bržom i učinkovitijom javnom upravom. Riječ je je o mjeri koja će biti započeta i završena u ovoj kalendarskoj godini. Očekujemo usvajanje Zakona o sustavu državne uprave kroz nekih dvadesetak dana. Čeka nas veliki posao i mogu reći da je to test za cijelu javnu upravu”, kazala je Rimac.

Kazala je i kako će doći do smanjenja broja službenika te da je sigurno da će u županije doći manje službenika nego što ih u državnoj upravi ima sada.

Po riječima povjerenika za informiranje Republike Hrvatske Zorana Pičuljana, javni uprava i javni servis su ono što svaku državu čini uređenom, demokratskom i dobrom državom i u tome dijelu Hrvatska mora još puno napraviti.

“Hrvatska mora osnažiti svoju upravu, a poslove javne uprave istaknuti kao poziv koji je jednako vrijedan kao nastavnički i sudački i za takva radna mjesta moraju konkurirati i moći doći na njih samo oni koji su najbolji”, kazao je Pičuljan dodajući kako se cjelovita reforma javne uprave u Hrvatskoj nažalost odgađa cijelo vrijeme te se pribjegava parcijalnim rješenjima.