U Vukovaru položeni vijenci i odana počast poginulima u Domovinskom ratu

VUKOVAR, U povodu Dana pobjede i domovinske zahvalnosti te Dana hrvatskih branitelja, na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskoga rata vijence su položila i svijeće upalila broja izaslanstva dok je molitvu molio vukovarski gvardijan fra Ivica Jagodić, koji je u Župnoj crkvi sv. Filipa i Jakova predvodio i svečanu svetu misu.

“Hrvatska je u Domovinskom ratu pretrpjela puno, a Vukovarsko-srijemska županija najviše. U vrijeme Oluje ovdje smo očekivali napad srbijanske vojske ali mi smo bili spremni. Pokazali smo zajedništvo, koheziju i solidarnost hrvatskog naroda, a to nam je potrebno i danas”, poručio je vukovarsko-srijemski župan Božo Galić.

Po riječima zamjenika vukovarskog gradonačelnika Marijana Pavličeka, cijela Hrvatska može biti ponosna na hrvatske branitelje koji su oslobodili domovinu te se ta činjenica nikada ne smije zaboraviti.

“Velik je ovo dan i velika pobjeda. Ovako bi ovaj praznik trebao bit obilježen u svim gradovima Hrvatske. Treba držati do dostojanstva hrvatskih branitelja i svega onoga što su dali u obrani Hrvatske”, poručio je predsjednik Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata grada Vukovara Franjo Šoljić.

Pomoćnik ministra hrvatskih branitelja Stjepan Sučić ocjenio je kako je Dan pobjede i domovinske zahvalnosti te Dan hrvatskih branitelja veliki dan za sve hrvatske građane.

Članovi Hrvatske udruge za uzgoj i selekciju sitnih životinja pustili su kod Vodotornja 211 golubova u čast 211 hrvatskih branitelja poginulih u akciji Oluja 1995., a na Memorijalnome groblju tisuću golubova pismonoša koji su s porukama mira odletjeli u Knin te tako simbolično povezali ta dva grada simbola Domovinskoga rata. Među golubovima puštenima kod Vodotornja nalazila se i bijela vukovarska golubica koju je selektirao Zlatko Menges, a u let je pustio dječak Dorijan Josić.

ĐURO KARALIĆ