U Vukovaru održani 18. Dani ukrajinske kulture

Foto: Grad Vukovar

VUKOVAR, U organizaciji Ukrajinskog kulturno-prosvjetnog društva „Ivan Franko“, a pod pokroviteljstvom Savjeta za nacionalne manjine Republike Hrvatske i Grada Vukovara u rodnoj kući Lavoslava Ružičke u Vukovaru održani su 18. Dani ukrajinske kulture. Na ovogodišnjoj manifestaciji prikazana je izložba posvećena 30. obljetnici neovisnosti Ukrajine, dok su se svojim nastupom, osim domaćina Ukrajinsko kulturno-prosvjetnog društva „Ivan Franko“, predstavili gosti iz Slavonskog Broda i Kanjiže.

Marija Semenjuk Simeunović, tajnica udruge ‘Ivan Franko’, kazala je kako je to bio prvi dan manifestacije kao i da će do kraja godine vidjeti hoće li biti u mogućnosti provesti još neke aktivnosti.

„Za ovaj dan pripremili smo izložbu posvećenu tridesetoj godišnjici neovisnosti Ukrajine pod nazivom ‘Ukrajinci – velika smo obitelj’. Ova izložba prikazuje sve naše radove, nastupe, posjete drugim državama, izgradnju Ukrajinskog doma, a priredili smo koncert amaterskog kulturno-umjetničkog stvaralaštva. Kada je riječ o budućnosti naša udruga planira objaviti knjigu ‘Koljade’, to su božićne pjesme i recitacije, a nadamo se da ćemo moći prezentirati rad naših dječjih skupina i promovirati rad književnog stvaralaštva“, rekla je Semenjuk Simeunović.

Manifestaciji je nazočio i gradonačelnik Vukovara Ivan Penava koji je rekao kako su Hvati i Ukrajinci prijateljski su narodi koji se izuzetno dobro razumiju.

„Zadnja potvrda tog prijateljstva bilo je osvjetljavanje Vukovarskog vodotornja – simbola hrvatskog zajedništva u boje ukrajinske zastave povodom 30 godina neovisnosti Ukrajine. Odnos ukrajinske nacionalne manjine i Grada Vukovara je izuzetno skladan te mi je izrazito drago što ukrajinska kultura živi u Vukovaru“, rekao je Penava.

Dodao je kako Grad Vukovar kroz svoj rad nastoji poboljšati život pripadnika ukrajinske nacionalne manjine u Vukovaru, kojih je oko 200. Izrazio je i nadu kako će uz izgradnju Ukrajinskog doma Vukovar biti središte u kojem ćemo njegovati ukrajinsku kulturu i običaje.