U Vukovaru održana sjednica Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem

Foto: Vlada RH

VUKOVAR, Deseta sjednica Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem održana je u Vukovaru s ciljem rezimiranja dosadašnjih postignuća Projekta Slavonija, Baranja i Srijem, kao i pripreme za uključivanje Projekta u novi Višegodišnji financijski okvir Europske unije (2021.-2027.) kako bi se postigao ravnomjerniji razvoj pet slavonskih županija u usporedbi s ostatkom Hrvatske.

Vukovar – mjesto posebnog domovinskog pijeteta

“Sjednicu Savjeta održavamo u Vukovaru nakon što su usvojene izmjene Zakona o blagdanima, spomendanima i neradnim danima u Republici Hrvatskoj, kojim je 18. studenoga proglašen Danom sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Danom sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje”, podsjetio je u uvodnom izlaganju predsjednik Vlade Andrej Plenković.

Savjet je pozdravio odluku kojom podržava napore Vlade Republike Hrvatske u proglašenju Vukovara mjestom posebnog domovinskog pijeteta kao i postupak prijenosa osnivačkih prava nad Općom županijskom bolnicom Vukovar i bolnicom hrvatskih veterana na Republiku Hrvatsku. Savjet podupire napore Vlade u pregovorima s Europskom komisijom po pitanju Zakona o razvoju Grada Vukovara.

Ukupna ulaganja

“Od pokretanja Projekta Slavonija, Baranja i Srijem, do sada je ugovoreno više od 11,3 milijarde kuna europskih sredstava te isplaćeno preko 4,5 milijardi kuna za poticanja poduzetništva, obrazovanja, zdravstva, razvoja vodoopskrbe i odvodnje te za kulturnu i prirodnu baštinu, promet, energetiku, zapošljavanje i otvaranje novih radnih mjesta”, naveo je premijer Plenković.

Ministar regionalnog razvoja Marko Pavić rekao je da taj projekt uživa veliku potporu Svjetske banke i Europske komisije, koja je ocijenila da je riječ o jedinstvenome regionalnom projektu kojemu predsjeda premijer.

“Europski fondovi mijenjaju Hrvatsku i Slavoniju na način da kroz konkurentnost i koheziju gradimo, da kroz program učinkoviti ljudski potencijali zapošljavamo, a kroz program ruralnog razvoja razvijamo poljoprivredu”, ocjenio je Pavić.

Integrirana ulaganja

Program integrirane fizičke, gospodarske i socijalne regeneracije malih gradova na ratom pogođenim područjima, koji provode Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije u suradnji s Ministarstvom rada i mirovinskog sustava predstavlja novi pristup integriranih ulaganja u pet depriviranih pilot područja s ciljem smanjenja regionalnih razlila, socijalnih nejednakosti, isključenosti i siromaštva te daljnje depopulacije za što je osigurano preko 900 milijuna kn. U okviru predmetnog Programa, projekti se provode u Vukovaru, Belom Manastiru i Dardi.

Ugovori dodijeljeni nakon sjednice

Nakon sjednice Savjeta Slavonije, Baranje i Srijema u Vukovaru je uručeno 22 ugovora i 9 odluka ukupne vrijednosti veće od 690 milijuna kuna, od čega je u sklopu projekta Slavonija, Baranja i Srijem 480 milijuna kuna.

Sljedeća sjednica Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem održat će se u Našicama.