Ovo je nova Vlada RH

Foto: www.dnevnik.hr

ZAGREB, Većinom glasova članova Hrvatskog sabora danas je potvrđena nova Vlada RH kojoj će u trećem uzastupnom mandate na čelu biti Andrej Plenković. Kada se gleda sastav nove Vlade gotovo svi ministri i u ovom mandate ostaju na svojim mjestima uz po neku rošadu. Novost su tri ministra iz reda Domovinskog pokreta.

Dosadašnja ministrica poljoprivrede Marija Vučković u novoj Vladi obnašat će dužnost ministrice zaštite okoliša i zelene tranzicije dok će dosadašnji ministar gospodarstva i održivog razvoja sada obnašati dužnost ministra pravosuđa, javne uprave i digitalne transformacije. Tonči Glavina je novi ministar turizma i sporta i on na to mjesto dolazi s mjesta državnog tajnika u tom ministarstvu. Ministarstvo zdravstva i dalje nastavlja voditi Vili Beroš, Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić, obrane Ivan Anušić, unutarnjih poslova Davor Božinović, vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman. Na čelu Ministarstva financija je i dalje Marko Primorac, Radovan Fuchs ostaje kao ministar obrazovanja, znanosti i, novo dodanih, mladih, Marin Piletić ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, a Šime Erlić na čelu Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije. Nina Obuljen Koržinek ostaje ministrica kulture i medija, Tomo Medved ministar hrvatskih branitelja, Oleg Butković ministar mora, prometa i infrastrukture.

Svi ti ministri dolaze iz HDZ-a dok DP daje tri ministra. Josip Dabro novi je ministar poljoprivrede, Ante Šušnjar je novi ministar gospodarstva, a Ivan Šipić je ministar demografije i useljeništva.

U novoj Vladi RH biti će čak sedam potpredsjednika Vlade i to Medved, Božinović, Butković, Bačić, Anušić i Primorac, a jedno potpredsjedničko mjesto pripada i DP-u – Josipu Dabri.