Održan svečani koncert Zagrebačke filharmonije

Foto: Zagrebačka filharmonija

VUKOVAR, U perivoju ispred dvorca Eltz u Vukovaru je održan svečani koncert Zagrebačke filharmonije povodom obilježavanja 20 godina Vukovarskog festivala komorne glazbe.

Nastavak je to tradicije koju Grad Vukovar i Zagrebačka filharmonija  njeguju već puna dva desetljeća, još od prvog poslijeratnog nastupa u Vukovaru, održanog  na ruševinama dvorca Eltz, samo jedan dan nakon što je 27. svibnja iste godine Gradski muzej Vukovara, poslije 7 godina progonstva provedenih u muzeju Mimara u Zagrebu, svečano obilježio dan povratka u svoj grad.

Pod dirigentskim vodstvom šefa dirigenta Davida Danzmayra  i istaknutog  baritona Ljubomira Puškarića građani Vukovara i njihovi gosti mogli su uživati u izvedbama djela Blagoja Berse: Dramatska  uvertira, op.25a; Ivana pl. Zajca: Romanca Zrinjskog iz opere Nikola Šubić Zrinjski; te  Ludwiga van Beethovena: 3. simfonija u Es-duru, op.55, Eroica.

„Večerašnji  koncert u Vukovaru dokaz je da naši glazbenici ne zaboravljaju što je ovaj grad propatio tijekom okupacije i rata i da već dva desetljeća s ponosom dolaze podijeliti ljepotu glazbe s građanima Vukovara“, izjavio je ravnatelj Zagrebačke filharmonije Mirko Boch.

„Ovih dvadeset godina od izuzetne su važnosti za sve nas, jer je upravo Zagrebačka filharmonija svojim prvim koncertom, održanim 1998. godine, započela kulturnu obnovu Vukovara“, kazala je ravnateljica Gradskog muzeja Vukovar Ružica Marić.

je Koncert popraćen i  prigodnom izložbom fotografija koja je svjedočila o putu kojim su Vukovarci prolazili u proteklih 20 godina u obnovi svog grada i svoje kulturne baštine.