U vukovarskoj bolnici indentificirane četiri osobe nestale i smrtno stradale u Domovinskom ratu; traga se za njih još 1812

Foto: Đuro Karalić

U Nacionalnoj memorijalnoj bolnici „Dr. Juraj Njavro“ u Vukovaru identificirane su četiri osobe nestale i smrtno stradale u Domovinskom ratu, čiji su posmrtni ostaci pronađeni i ekshumirani u veljači iz masovne grobnice u Šarviz Doli u blizini Vukovara.

Riječ je o sekundarnoj grobnici, što znači da žrtve nisu usmrćene na mjestu pronalaska, a pronađena je sustavnim radom nadležnih institucija koje koordinira Ministarstvo hrvatskih branitelja kao glavno provedbeno tijelo u tom procesu.

Sve četiri osobe nasilno su odvedene tijekom rujna i listopada 1991., prilikom okupacije dijelova bivše općine Vukovar od strane tadašnje JNA i paravojnih formacija, tri s područja Vukovara i jedna iz Berka, a među identificiranima je i hrvatski branitelj Ilija Krivić, nasilno odveden 18. rujna 1991. sa Sajmišta u Vukovaru.

Osobitu težinu predstavlja činjenica kako se u dva slučaja radi o višestrukim stradanjima. Tako su u prethodnom razdoblju identificirani posmrtni ostaci sina jedne od danas identificiranih žrtava, a u drugom slučaju prethodno su identificirani posmrtni ostaci majke.

Izražavajući sućut obiteljima identificiranih osoba, potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved istaknuo je punu predanost Vlade RH i Ministarstva hrvatskih branitelja u rješavanju sudbine svih osoba nestalih u Domovinskom ratu.

„Ovaj današnji čin na tragu je naših dosadašnjih nastojanja i dokaz naše posvećenosti pronalasku svih osoba nestalih u Domovinskom ratu“, poručio je ministar Medved te zahvalio obiteljima na povjerenju i strpljenju.

I ovom prilikom pozvao je sve koji mogu pomoći u pronalasku nestalih osoba da svoja saznanja podijele s Ministarstvom hrvatskih branitelja ili drugim nadležnim tijelima Republike Hrvatske kako bi pridonijeli rješavanju ovog prioritetnog humanitarnog pitanja.

Preliminarna obrada posmrtnih ostataka obavljena je u vukovarskoj bolnici, a DNA analiza na Zavodu za sudsku medicinu i kriminalistiku u Zagrebu.

U mandatu ministra Medveda, od 2016. godine provedena su terenska istraživanja na 362 lokacije i pretražena površina od oko 890 tisuća četvornih metara, pronađene su tri masovne i niz pojedinačnih grobnica iz kojih su ekshumirani posmrtni ostaci 168 osoba, a u tom razdoblju sveukupno je identificirano 248 osoba, hrvatskih branitelja i civila, navode iz ministarstva.

Nakon današnje identifikacije, Republika Hrvatska putem Ministarstva hrvatskih branitelja traga za 1812 osoba nestalih i smrtno stradalih tijekom Domovinskoga rata, pri čemu najveći udio čine osobe  s područja Vukovarsko-srijemske županije, njih 509, od kojih je 379 nestalih i smrtno stradalih na području Vukovara i prigradskih naselja.