U Vinkovcima večeras počinje 16. izdanje prestižnog Festivala dokumentarnog rock filma (DORF) s pet hrvatskih i jednom svjetskom premijerom

Foto: DORF

Ukupno pet hrvatskih i jedna svjetska premijera očekuju poklonite dokumentarnih filmova na ovogodišnjem, 16. Festivalu dokumentarnog rock filma (DORF) koji večeras počinje u Vinkovcima u lapidariju Gradskog muzeja, a koji će svečano otvoriti vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić.

U regionalnoj konkurenciji prikazat će se pet filmova, iz Hrvatske, Srbije i Slovenije. Svjetsku premijeru doživjet će kratki film o ulozi rock and roll glazbe u životu mladih „Još uvijek slušam rock“ (Hrvatska, Matea Jagar, 2022) autorice Mateje Jagar iz Zagreba. Film „Bite of paradise“ (Hrvatska, Magda Mas, 2022) dokumentira snimanje albuma Brain Holidays u legendarnom studiju Tuff Gong na Jamajci, a film „Vlajternativa itd.“ (Hrvatska, Ante Storić, 2022) autora Ante Storića dokumentarni je film o kultnom benkovačkom festivalu alternativne glazbe. Film „Zgodba Cantine Thrash“ (Slovenija, Tomaž Pavković, 2022) autora Tomaža Pavkovića o ostvarenju sna muzičara u malom gradu u Sloveniji i film „Uskrs, grad i rokenrol“ (Srbija, Kulturni centar Šabac, Kinematika Beograd, 2022) autora Ivana Velisavljevića o festivalu i šabačkoj rock sceni svoju hrvatsku premijeru imat će u Vinkovcima.

U programu Tajna povijest rocka bit će prikazana tri filma, iz Velike Britanije, Hrvatske i Poljske. Na otvaranju DORF 2022 gledatelji će imati prigodu pogledati hrvatsku premijeru dokumentarnog filma „Rebel Dread“ autora William E.Badgleya (Velika Britanija, Bohemia Media, 2020) o legendarnom Don Lettsu, filmašu, manageru, glazbeniku i DJ, s kojim je DORF posebno povezan još od 2008. godine, a u Puli mu je 2016. godine uručena i nagradu za životno djelo. Dokumentarni film autora Mladena Ćapina „Jimmy“ (Hrvatska, HRT, 2017) biografski je prikaz uzbudljivog života velikog Stjepana Jimmy Stanića, koji je i dobitnik ovogodišnje DORF nagrade za životno djelo. Hrvatsku premijeru u Vinkovcima će doživjeti poljski dokumentarni film „Easy Rider“, autora Grzegorza Brzozowicza o jazz gigantu poljske scene.

U popratnom, OFF DORF programu bit će predstavljena knjiga koju je preveo i priredio Saša Drach „Gore nego psetu – svijet po Mingusu” (Ex Libris, 2022), o legendarnom jazz velemajstoru Charlesu Mingusu, a razgovor sa Damirom Avdićem moderirat će Mario Kovač. Nakon otvaranja u Craft baru Valens Mario Kovač će rasplesati svojim ljetnim DJ setom. Na samom kraju, nakon proglašenja pobjednika i dodjele nagrada, premijerno će se publici u Vinkovcima predstaviti reggae sastav Brain Holidays.

Podsjećamo, o najboljem DORF 2022 filmu u regionalnoj konkurenciji odlučit će Zoran Kubura (novinar, redatelj i koautor sa Bojanom Hadžiabdićem prošlogodišnjeg pobjedničkog DORF filma „Indexi“, predsjednik žirija), Marijana Bošnjak (direktorica tvrtke Kinematografi Osijek, krizna menadžerica i djelatnica u kulturi) te Boris Sekulić (kipar, designer, filmski autor…).

Za unikatne nagrade laureatima na ovogodišnjem festivalu zadužena je mlada vinkovačka kiparica, slikarica i fotografkinja Mirjana Pjevac.

Autor ovogodišnjeg DORF plakata je Keith Kitz, profesor grafičkog dizajna iz Bostona (SAD) i autor brojnih radova nagrađivanih širom svijeta, inače redovan suradnik kultnog magazina 46pgs. Još jednu godinu, Martin Peranović iz Otoka zaslužan je za festivalski vizualni identitet.

Filmski tjedan u Vinkovcima 2022. organizira Udruga ljubitelja filma RARE Vinkovci, uz potporu Grada Vinkovci, Vukovarske-srijemske županije i Hrvatskog audiovizualnog centra.