u Vinkovcima otvoreni 13. pčelarski dani

VINKOVCI, U organizaciji Hrvatskog pčelarskog saveza i Pčelarskog saveza Vukovarsko-srijemske županije u subotu su u Vinkovcima otvoreni 13. pčelarski dani u sklopu kojih se održava Međunarodni pčelarski sajam opreme i pčelinjih proizvoda sa 40-tak izlagača iz Hrvatske, BiH, Srbije i Mađarske te stručno-edukativni skup na kojem pčelari mogu poslušati izlaganja vezana uz zaštitu od pčelinjih bolesti, izimljavanje te niz drugih korisnih savjeta vezanih uz pčelarstvo.

Manifestaciju je otvorenom proglasio vinkovački gradonačelnik Mladen Karlić kojije u govoru ukazao na značaj pčelarstva kao grane kojom se i na vinkovačkom području bavi sve više ljudi.

Po riječima voditelja Programa potpora Hrvatskog pčelarskog saveza Saše Petrića, prosječno se u Hrvatskoj proizvede između 8.000 i 10.000 tona meda. Petrić je međutim upozorio na velik uvoz meda u Hrvatskoj rekavši kako je u prvih 10 mjeseci prošle godine samo iz Kine uvezeno više od 400 tona meda.

„Zakoni EU omogućuju miješanje meda iz drugih država s našim medom i deklariranje takvoga meda kao meda proizvedenog u Hrvatskoj. Na to konstantno upozoravamo potrošače i savjetujemo da se med kupuje od pčelara kojega se osobno pozna“, kazao je Petrić.

Posjetitelje i izlagače pozdravio je i predsjednik vukovarsko-srijemskog Pčelarskog saveza Stipo Rimac.

“Kroz zdravstvene, turističke, gospodarske, ekološke, gastronomske i druge programe trebamo raditi na daljnjoj afirmaciji pčelinjih proizvoda“, poručio je Rimac dodajući kako su pčelarstvo i pčelinji proizvodi dio ruralne sredine i čimbenik očuvanja biološke raznolikosti te stoga trebaju biti potencijal razvoja.

Dodjeljena su i posebna priznanja pčelarima koji se pčelarstvom bave više desetljeća.Tako su priznanjima nagrađeni pčelari  Jakov Plavšić iz Vinkovaca, Dragutin Kovač iz Iloka, Žarko Božić iz Županje te Osnovna škola „Ivan Filipović“ iz Velike Kopanice koja više od 40 godina ima odjel za pčelarstvo, a priznanje je dobio i učitelj u toj školi Ivan Vukovac.

13. pčelarski dani održavaju se u subotu i nedjelju u Svečanoj dvorani “Barun Trenk”.

ĐURO KARALIĆ