U Vinkovcima obavljeno 179 pregleda madeža, neki od građana upućeni na daljnju obradu

Foto: Pixabay

VINKOVCI, U sklopu javnozdravstvenog projekta #SaveYourSkin, koji je obavljen jučer u Vinkovcima, obavljeno 179 besplatnih pregleda madeža, u sklopu kojih je otkriveno 28  promjena na koži kod kojih postoji sumnja u melanom ili karcinom kože te su isti građani upućeni na daljnju obradu.

La Roche-Posay, Hrvatsko dermatovenerološko društvo i Hrvatsko društvo za dermatološku onkologiju Hrvatskog liječničkog zbora i ovog proljeća organiziraju besplatne preventivne preglede kože s ciljem ranog otkrivanja zloćudnih tumora kože, a u sklopu javnozdravstvenog projekta #SaveYourSkin. Ove godine pregledi se održavaju u devet gradova diljem Hrvatske: Zagrebu, Vinkovcima, Đakovu, Virovitici, Ogulinu, Kninu, Metkoviću, Malinskoj na otoku Krku te Umagu. Kako ističu stručnjaci, ako se otkrije na vrijeme, rak kože u 99% slučajeva može biti izlječiv, stoga #SaveYourSkin ponovno dolazi u manje gradove u kojima je nedostatna dermatološka skrb.

Prema europskoj statistici, Hrvatska je na visokom, četvrtom mjestu prema smrtnosti od melanoma, a incidencija melanoma u Hrvatskoj u stalnom je porastu. S ciljem edukacije građana o pravilnoj zaštiti od sunca i prevenciji zloćudnih tumora kože s posebnim naglaskom na melanom, posljednje dvije godine provodi se projekt #SaveYourSkin, u sklopu kojega je provedeno 2245 besplatnih pregleda građana kojima je otkriveno 70 promjena sumnjivih na zloćudne tumore kože i upućeni su na daljnje liječenje i obradu.

„Ti rezultati potkrjepljuju činjenice o velikom porastu broja oboljelih od zloćudnih tumora kože i potrebi za preventivnim pregledima svih rizičnih pacijenata. Rizične osobe su u dobi između 50 i 75 godina, one koje imaju svijetlu kožu, oči i kosu, osobe koje su više puta  u mladosti imale opekline od sunca, one koje veći dio života provode na otvorenom i one koje imaju osobnu ili obiteljsku povijest obolijevanja od melanoma ili karcinoma kože. Potvrdu rizika praćenu sumnjivim promjenama na koži treba odrediti liječnik obiteljske medicine“, rekla je akademkinja Mirna Šitum,predsjednica Hrvatskog društva za dermatološku onkologiju.