dječje, igralište, Vinkovci, Bosančić
Foto: Đuro Karalić

VINKOVCI, Vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić obišao je danas radove na izgradnji trga u Zagrebačkom bloku, omeđenog ulicama Hrvatskih kraljeva, Fra Didaka Buntića i Ljudevita Posavskog gdje se na nekadašnjoj zelenoj površini gradi mali trg uz kojega je već izgrađeno novo i suvremeno opremljeno dječje igralište.

“Cilja nam je i namjera ovakve male trgove s dječjim igralištima napraviti u svim mjesnim odborima kako bi bili mjesta okupljanja i odmora građana”, kazao je gradonačelnik Bosančić dodajući kako su u zadnjih pola godine u parkovima i javnim prostorima grada Vinkovaca na 6 različitih lokacija uređena suvremena dječja igrališta.

U odnosu na dosadašnja nova dječja igrališta razlikuju se po tome što su rađena na cjelovitim antistresnim podlogama na cijeloj površini igrališta, te sa spravama dizajniranim prvenstveno za sigurnu igru djece svih uzrasta, od vrlo kvalitetnih materijala u skladu s važećim normama i sa svim potrebnim certifikatima, napominju iz Grada Vinkovaca.

Sva ugrađena igrala i gumena podna antistresna obloga izrađeni su u skladu s hrvatskim normama (HRN EN 1176), te imaju potrebne ateste i izvještaje o ispitivanju.

Prvo i najveće igralište montirano je krajem listopada prošle godine kod nebodera u Starčevićevoj ulici na površini od 684 m2 i izazvalo je veliko oduševljenje i interes djece svih uzrasta. To je igralište u odnosu na ostala posebno po tome što ima igrala namijenjena za igru djece s posebnim potrebama, kako bi i djeca u invalidskim kolicima bila integrirana u zajedničku igru (ukupno 8 raznih igrala).

Igralište je naknadno opremljeno i primjerenom urbanom opremom, (stolovima s klupama za druženja, pojedinačnim klupama, koševima za otpatke i razvrstani otpad, te stalkom za bicikle), a neposredni okoliš oplemenjen sadnicama ruja i likvidambara.

Sa zadnjim tjednima zime završeno je i ostalih 5  novih dječjih igrališta na lokacijama: Kneza Domagoja (2. MO Radićev blok), Vladimira Nazora (kod Doma izviđača, 3. MO Centar), Ljudevita Posavskog (kod starog bazen, 9. MO Zagrebački blok), Školskoj ulici (6. MO Vinkovačko Novo Selo) i          Nuštarskoj ulici (11. MO Mala Bosna).

Ova su dječja igrališta različitih površina i s po 6 – 7 različitih igrala.

Sva je igrališta, temeljem sklopljenog Ugovora o nabavi i ugradnji opreme za dječja igrališta izvela tvrtka „El-tel-friz“, a ukupna cijena opreme i ugradnje za svih 5 igrališta iznosi 622.368,58 kn bez PDV-a (777.960,73 kn s PDV-om).

“Plan je da do kraja mandata izgradimo dvadeset dječjih igrališta, jer u nekim mjesnim odborima potrebno je više ovakvih igrališta i mjesta za okupljanje. To bi bio broj koji zadovoljava prostor Vinkovaca i broj koji je održiv u proračunu, kako bi ta igrališta bila uvijek u stanju u kakvom trebaju biti.  Imali smo do sada puno dječjih igrališta, ali ni jedno nije bilo adekvatno igri i bila su u lošem stanju te nisi bila za obnavljanje, kao ni po standardima po kakvima smo željeli”, kazao je gradonačelnik Ivan Bosančić.