U Vinkovcima će se 10. i 11. ožujka održati 18. Pčelarski dani

Foto: Đuro Karalić

Više od 30 izlagača izlagat će na 18. Pčelarskim danima, međunarodnom pčelarskom sajmu opreme i pčelinjih proizvoda koji će se 10. i 11. ožujka održati u Vinkovcima u organizaciji Pčelarskog saveza Vukovarsko-srijemske županije i Udruge pčelara “Nektar” Vinkovci.

Predsjednik Pčelarskog saveza Vukovarsko-srijemske županije i dopredsjednika HPS-a, Stanko Čuljak pozvao je građane da dođu na 18. Pčelarske dane u Dvoranu “Barun Trenk” u Vinkovcima te podrže hrvatske pčelare koji se bore s niz problema, a jedan od najvećih je uvoz meda.

“Taj uvozni med je ispodprosječne cijene. Proizvodnja meda po kilogramu na veliko kod nas je 35 kuna, a nama nitko ne nudi niti 20 kuna za taj med”, rekao je kazavši kako hrvatski pčelari proizvedu troduplo više meda od domaćih potreba. Uveze se jedna trećina domaće proizvodnje, naveo je Čuljak.

Podršku organizatorima u ime Grada Vinkovaca iskazao je zamjenik gradonačelnika Josip Romić rekavši kako je proizvodnja meda bitan segment koja značajno utječe na razvoj gospodarstva ali i bolje zdravlje svih građana, jer su dobrobiti meda i pčelinjih proizvoda dobro poznate.

“Kako smo, nažalost svjedoci modernog, brzog načina života, često praćenog lošom i nepravilnom prehranom, u užem nam izboru treba biti med i pčelinji proizvodi za što nam je potrebna edukacija, posebice djece o važnosti zdrave ishrane, benefitima meda i ostalih pčelinjih proizvoda”, rekao je Romić.

Predsjednik Pčelarske udruge “Nektar” Vinkovci Ivica Matijević pozvao je građane da dođu na sajam koji će, kako je kazao, ponuditi inovacije, najmoderniju opremu i vrhunske pčelinje proizvode.

Osim izložbeno-prodajnog sajamskog dijela, održat će se i niz stručno-edukativnih predavanja na temu aktualnosti iz pčelarstva.