U Vinkovce se s novom godinom vratio Općinski sud

Foto: Grad Vinkovci

VINKOVCI, Nakon četiri godine djelovanja pod okriljem Općinskog suda u Vukovaru, u Vinkovce se s prvim danima 2019. godine vratio Općinski sud.

“Zahvaljujem svima koji su potpisali peticiju za vraćanje suda u Vinkovce, preko 5.000 potpisa koji su najbolji pokazatelj stava građana i njihovog nezadovoljstva zbog tadašnjeg stanja, a posebno hvala okupljenima oko Građanske inicijative za izmjenu Zakona o područjima i sjedištima sudova gdje smo zajedničkim naporima uspjeli vratiti sud u Vinkovce gdje mu je i mjesto”, poručio je vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić koji je uz vukovarsko-srijemskog župana Božu Galića bio nazočan postavljanju ploče Općinskog suda Vinkovci na zgradu suda na Trgu bana Josipša Šokčevića.

Incijativu o potrebi vraćanja Općinskog suda u Vinkovce, ali i Županju, pokrenula je Građanska inicijativa za ukidanje reogranizacije pravosuđa iz Vinkovaca predvođena Nedom Brčić. Peticiju su potpisali predstavnici brojnih političkih stranaka u Vinkovcima, pa i vladajućeg HDZ-a.

Reorganizacijom iz 2014. godine Prekršajni i Općinski sud Vinkovci su ukinuti i spojeni s Prekršajnim i Općinskim sudom u Vukovaru. Tada je to objašnjeno bržim rješavanjem sudskih sporova, ali i uštedom. Prošlogodišnjom izmjenom niza sudskih zakona, među kojima i i zakona o područjima i sjedištima sudova, stvorile su se mogućnosti da se Općinski sud iz Vukovara vrati u Vinkovce.

Vinkovački Općinski sud pokrivat će područje općina Andrijaševci, Babina Greda, Bošnjaci, Cerna, Drenovci, Gradište, Gunja, Ivankovo, Jarmina, Markušica, Nijemci, Nuštar, Privlaka, Stari Jankovci, Stari Mikanovci, Štitar, Tordinci, Vođinci i Vrbanja te gradova Vinkovci, Otok i Županja.