U vinkovačkim školama i vrtićima djeca s teškoćama u razvoju i ove godine imaju potrebnu pomoć i potporu

Foto: Grad Vinkovci

Grad Vinkovci je i za ovu školsku godinu osigurao asistenciju učenicima s teškoćama u razvoju sedam osnovnih i jedne srednje škole zahvaljujući projektu „Osiguravanje pomoćnika u nastavi učenicima s teškoćama u razvoju“, vrijednom 320.000 eura.

Projekt je s 85% financiran sredstvima Europskog socijalnog fonda, uz sufinanciranje Grada Vinkovaca u iznosu od 50.000 eura odnosno s nešto više od 15%. Projektom je osigurana potpora 44 pomoćnika u nastavi i jednog stručnog komunikacijskog posrednika, koji će pružati potporu za ukupno 48 učenika s teškoćama u razvoju.

Iz gradske uprave izvijestili su kako su Vinkovci jedan od prvih gradova u Hrvatskoj koji su još prije šest godina uz pomoćnike u nastavi razvili i vlastiti sustav pomoćnika u vrtićima, u potpunosti financiran iz gradskog proračuna. Praksa je to koju su danas prihvatili i koriste i drugi gradovi, navodi se.

Po riječima ravnateljice Dječjeg vrtića Vinkovci Suzane Zidar, za pedagošku 2023./2024. godinu na raspolaganju je sedam pomoćnika koji će brinuti o sedmero djece.

„To su djeca koja samostalno ne mogu obavljati osnovne radnje, a pomoćnici su tu da im pomognu upravo u obavljanju tih osnovnih radnji, od hranjenja, hodanja, presvlačenja, sve ono što djeca u toj dobi trebaju znati. Ovo je jako velika pomoć odgojiteljima koji sami ne bi mogli pružiti posebnu pažnju djeci s poteškoćama“, kazala je Zidar.

Prilikom podjele ugovora, pomoćnike u nastavi i pomoćnike u vrtićima uvodno je pozdravio gradonačelnik Ivan Bosančić, poručivši im kako od prvog dana na poslu svu pažnju i sve svoje znanje moraju usmjeriti i podrediti djeci koja trebaju njihovu pomoć.

„Zahvaljujem svima koji su se javili na natječaj, ali i VIA-i koja je odradila projekt te našim ravnateljima i nastavnicima koji su direktno uključeni u ovu priču. Svake godine nastojimo povećati sredstva namijenjena za ovu svrhu, a kako bi u konačnici našim sugrađanima koji rade ovaj odgovoran i zahtjevan posao svake godine rasla primanja i kako bi oni uvijek mogli biti na raspolaganju i od pomoći učenicima, roditeljima, odgojiteljima i nastavnicima“, naglasio je gradonačelnik.

Uz 320.000 eura namijenjenih financiranju pomoćnika u nastavi, za rad sedam pomoćnika u vrtićima u proračunu Grada Vinkovaca za ovu godinu osigurano je nešto više od 38.000 eura.

Foto: Grad Vinkovci