U subotu još jedan koncert Zagrebačke filharmonije u Vukovaru

Foto: Hrvatski dom

VUKOVAR, Zagrebačka filharmonija nastavlja sa dobrom praksom nastupa u Vukovaru. Prema najavama iz Hrvatskog doma Vukovar Zagrebačka filharmonija gostuje s koncertnom predstavom NAPOKON ORKESTAR u Hrvatskom domu Vukovar u subotu, 29. listopada, u 18 sati.

U najavi koncerta stoji kako „Napokon orkestar” u režiji Petre Radin, skladatelja Marina Rabadana i izvedbi Zagrebačke filharmonije pod ravnanjem maestra Krešimira Batinića, te solista Josipe Bilić i Marka Hergešića, uvodi nas u svijet glazbe kroz priču o gradu Zvukogradu. U njemu su, u ulici Nota, živjele četiri velike obitelji. Obitelj Gudić–Žicić, Udaraljkić, Limarić i Drvić–Puhić. Svi instrumenti su bili različiti, niti jedan potpuno isti, a opet su živjeli u zajedništvu. Iako se nisu međusobno previše družili, nego samo unutar svojih grupa, dijelili su note, tonalitete, ritam, tempo  i imali su istog dirigenta – gradonačelnika Frakića. I jedan jednostavan, skladan život. No, baš zato što je gradonačelnik poznavao izvrsnost svakog instrumenta, nikako se nije mogao pomiriti s prosječnošću. Uvijek je govorio da je glazba nešto uzvišeno i da nikako ne smije biti prosječna. Ona zaslužuje biti najbolja, zahtjeva pomicanje granica.

„Napokon orkestar” je predstava o ljepoti zvuka, harmonije i orkestralnog muziciranja. Kroz ljubavnu priču između gospodina Klavirića i gospođe Oboe d’Amore, ritam grada uz Udaraljkiće, nezaboravan tulum uz Limariće, te stoljetnu svađu između Gudić-Žicića i Drvić–Puhića otkrivamo ljepotu različitosti svakog pojedinog instrumenta, ali i važnu ulogu svakoga od njih u orkestru, te njihovu veliku čežnju za harmonijom.

Također, ova glazbena poslastica za djecu okuplja niz vrsnih umjetnika iz Hrvatske, a među njima su kostimografkinja Dženisa Pecotić, scenograf Branko Lepen, koreografkinja Tihana Strmečki, autorica video animacija Antonija Veljačić, autorica rekvizita Dunja Niemčić, dizajner svjetla Martin Šatović, koautorica Paola Radin i na kraju najvažnije – cijeli jedan orkestar vrsnih glazbenika.

Besplatne ulaznice mogu se podignuti na blagajni Hrvatskog doma radnim danima (pon-pet) od 10 do 13 sati i 2 sata prije predstave. Informacije i rezervacije u isto vrijeme na tel. blagajne 450-679.