Na iločkom području održana županijska terenska vježba operativnih snaga sustava civilne zaštite s gotovo stotinu sudionika

Foto: VSŽ

Na desnoj obali rijeke Dunav, između Šarengrada i Mohova, na područja izletišta Renovo, danas je održana županijska terenska vježba dijela operativnih snaga sustava civilne zaštite na kojoj je sudjelovalo gotovo stotinu pripadnika operativnih snaga i županijskih interventnih timova sustava civilne zaštite koji su provjeravali sposobnosti, resurse i kapacitete u spašavanju na vodi i iz vode te potragu za nestalim osobama.

Foto: VSŽ

Tema vježbe bila je spašavanje putnika sa brodice uslijed velikog nevremena, trijaža, pružanje prve pomoći i zbrinjavanje, zatim potraga i pronalazak utopljenika i nestalih osoba, a sve s ciljem provjere opremljenosti i osposobljenosti i djelovanja Lučke kapetanije Vukovar, HGSS-a u potrazi i spašavanju na vodi i kopnu, Kluba podvodnih aktivnosti Vukovar u potrazi, pronalasku i vađenju utopljenika iz vode, JVP Ilok u potrazi i spašavanju, DIP – RCZ Osijek u potrazi i spašavanju iz vode, GDCK Ilok u postupcima trijaže i zbrinjavanja, Zavoda za hitnu medicinu u trijaži, pružanju prve pomoći i zbrinjavanju većeg broja ljudi, Postaje granične policije Ilok u potrazi za nestalim osobama i osiguranju sudionika, Postrojbe civilne zaštite opće namjene grada Iloka u potrazi za nestalim osobama te lovačkih i športsko ribolovnih društava u potrazi za nestalim osobama i utopljenicima.

Nakon gotovo dvosatnog trajanja vježbe i nakon održanog sastanka tima za analizu vježbe zaključeno je da je vježba u potpunosti uspjela i da su ispunjeni svi postavljeni ciljevi.

Foto: VSŽ

Župan Damir Dekanić pohvalio je sve sudionike koji su ovako zahtjevnu vježbu izveli bez pogrešaka u komunikaciji i koordinaciji i što su još jednom pokazali da imamo izuzetno dobro vođene, osposobljene i opremljene interventne timove sustava civilne zaštite.

Načelnik stožera Mato Matić pohvalio je dobru koordinaciju između hitnih službi i istaknuo je da smo na području grada Iloka proteklih godina svjedočili nekoliko nesreća na vodi, nažalost i sa smrtno stradalim osobama i da je bilo potrebno provjeriti spremnost službi i postojeće kapacitete za svladavanje zahtjevnih zadaća na vodi.

Foto: VSŽ

Voditelj Službe civilne zaštite Vukovar Stjepan Draganić zahvalio se svim sudionicima, pohvalio je izvrsnu koordinaciju između organizatora ove vježbe, Vukovarsko-srijemske županije i grada Iloka i izrazio zadovoljstvo viđenim u operativnim postupanjima.

Koordinator na lokaciji, pročelnik HGSS-a Stanice Vinkovci Zlatko Becić istaknuo je da je vježba bila izuzetno zahtjevna kako po broju sudionika tako i prema samom scenariju.

“S obzirom na nizak vodostaj Dunava i težak pristup samoj lokaciji vježbe morali smo biti izuzetno oprezni i dobro koordinirani i sve elemente vježbe morali smo odraditi na izrazito visokome nivou, što smo u konačnici i uspjeli. Želim se zahvaliti svima koji su sudjelovali i pohvaliti one koji su po prvi puta sudjelovali u ovako zahtjevnoj vježbi, Javnu vatrogasnu postrojbu Ilok te ribolovna i lovačka društva koja su nam u mnogome pomogla u pretraživanju terena na vodi i kopnu. Posebne zahvale i čestitke upućujem i Klubu podvodnih aktivnosti Vukovar koji su pokazali zavidnu spremnost i sposobnosti ronjenja u izrazito smanjenim uvjetima vidljivosti“, kazao je Becić.

Foto: VSŽ

Slijedeća vježba održati će se nagodinu u Vinkovcima na prostoru izletišta Sopot.