U protekla 24 sata policija zabilježila 3 prometne nesreće. Izvijestili i o prestanku obveze vožnje s upaljenim dnevnim ili kratkim svjetlima

Foto: MUP RH

VINKOVCI, U redovitom policijskom priopćenmju iz PU Vukovarsko – srijemske navode kako su u protekla 24 sata na području PU zabilježene tri prometne nesreće, od čega su u jednoj prometnoj nesreći dvije osobe lakše ozlijeđene (Vukovar), dok je u dvije prometne nesreće nastupila samo materijalna šteta (Vukovar, Vinkovci).

Policija je izvijestila i o prestanku obveze vožnje s upaljenim dnevnim ili kratkim svjetlima. Uzevši u obzir prestanak zimskog računanja vremena 27. ožujka, podsjećamo da će obaveza korištenja dnevnih ili kratkih svjetala pri vožnji danju za sva motorna vozila prestati 31. ožujka, kako je određeno člankom 102. Zakona o sigurnosti prometa na cestama. Ipak, svjetla se moraju koristiti noću te u slučaju smanjene vidljivosti (magla, kiša, snijeg i sl.)

Iz policije napominju i kako je bez obzira na zakonske obaveze vozilo s upaljenim dnevnim ili kratkim svjetlima danju bolje vidljivo pa je i prometovanje sigurnije.  Jednako tako, spomenuta obaveza ne prestaje za mopede i motocikle koji pri vožnji danju moraju imati upaljena kratka svjetla tijekom cijele godine.

„Stoga apeliramo na vozače da unatoč prestanku obaveze korištenja dnevnih ili kratkih svjetala danju, od 1. travnja tijekom vožnje na vozilu u slučaju smanjene vidljivosti imaju upaljena svjetla, kako bi bili što uočljiviji drugim sudionicima u prometu te i na taj način doprinijeli vlastitoj sigurnosti te sigurnosti drugih sudionika u cestovnom prometu“, navode iz policije.