U ljetnoj fjaki političarima glavna tema pozdrav “za dom spremni”

Foto: Sonja Marinković Hoffmann

Protekli tjedan našim je političarima prošao opušteno. Uhvatila ih je ljetna fjaka. Svi su, zapravo, čekali blagdan Vele Gospe da bi se nakon višednevne pauze ukazali u Sinju, drugim svetištima i na manifestacijama.

Premjer Plenković je Gospi zahvale, molitve i želje za budućnost uputio iz Sinja. Usput je poručio kako mu nije drago što je Kolinda prije desetak dana svoju kandidaturu za Pantovčak potvrdila intervjuom baš u desničarkom listu i da je to moglo biti i negdje drugdje. Stekao se dojam da je zabrinut za taktiku kojom je krenula u kampanju i poručio joj da mora ići naprijed. Iznio je i svoj stav o pozdravu „Za dom spremni“, nakon što je Visoki prekršajni sud u lipnju donio osuđujuću presudu vezanu uz taj uzvik, i time prekinuo špekulacije da će ga Vlada zakonom zabraniti. Naime, premijer je poručio kako o tom pozdravu trebaju voditi računa policija i sudovi koji bi trebali ujednačiti praksu kada su presude u pitanju, a ne Vlada. Možda se do jeseni i predomisli.

Ustaškim pozdravom bavili su se i predsjednički kandidati Škoro i Milanović. Obojica, naravno, osuđuju sve zločine koji su počinjeni u to vrijeme, no Škoro misli da je u pjesmama koje su nastale u to vrijeme dopušten, te da je licemjerno reagirati nakon 28 godina javnog izvođenja pjesme, dok Milanović smatra kako ga treba u potpunosti zabraniti i  tu odgovornost prebacuje Plenkoviću. Kaže kako se politika previše osluškuje u sudstvu i policiji, te da osude i procesuiranja uzvika ovise o stavu vodstva države.  Drugim riječima i suci i policajci su ljudi, a ljudski je da pri svakoj odluci vode računa o svojim karijerama.

Iznerviralo je Milanovića i to što su njegov bivši ministar zdravstva Siniša Varga i potpredsjednica Vlade Milanka Opačić pretrčali Milanu Bandiću. Svoj loš odabir suradnika pravda riječima da je Milanka bila potpredsjednica  puno prije nego je on sam ušao u stranku, a Vargu, inače obiteljskog prijatelja, je postavio sam pa je stoga do sada bio obazriv prema njemu. No, sada mu je prekipjelo i poručio mu je da je to mandat koji je dobio od stranke, a ne preferencijalnim glasovima birača, te da bi ga trebao vratiti. Takva izjava zasigurno neće pridonijeti daljnjem obiteljskom prijateljstvu i druženjimaosim ako ga Varga ne posluša i odrekne se saborske fotelje i plaće.

Iako se ministar zdravstva Milan Kujundžić i dalje javnosti nastoji predstaviti kao velika faca, pričom o tome da će zdravstveni djelatnici unatoč nedavnoj odbijenici iz Vlade ipak dobiti povišicu od četiri posto, Plenković nije dao naslutiti da je tome tako. Rekao je kako povećanje plaća jednom granskom ugovoru vuče sve ostale da zatraže svoja prava, a Vlada mora voditi o održivosti proračuna i dati samo ono što je fiskalno moguće. Prema tome ono što je, za sada, realno moguće je da će Vlada najesen, uoči predsjedničkih izbora, odobriti dva posto veću osnovicu plaća za sve javne i državne službe. Ostane li tome tako na jesen nas očekuje još jedan štrajk zdravstvenih djelatnika koji će -liste čekanja na preglede i pretrage dodatno produljiti, pa će se prepucavanja na relaciji Vlada – sindikati opet prelomiti preko leđa pacijenata. Kako se to ne bi dogodilo pacijentima preostaje samo moliti Boga da je istina ono što je ministar Kujundžić poručio Mostovcima, a to je da je on seljak iz Imotskog i da se njim može ili na lipo ili na šake. I, naravno, da je takvu poruku u stanju uputiti i premijeru.

A predsjednica Kolinda je, nakon intervjua desničarskom tjedniku i nakon blamaže koju joj je tvrdnjama da je pijana držala govor na kninskoj tvrđavi i da očito voli popiti priuštio bivši predsjednik Ivo Josipović, proteklog tjedna posjetila i otvorila novokomponiranu manifestaciju Ružica Vinodola. Riječ je o manifestaciji koju krasi 15 godišnja povijest, a na njoj se bira najljepša djevojka koja ujedno zna dobro brati i valjano gacati grožđe za vino. Ta joj je manifestacija očito prirasla srcu jer je, naglasila kako ju je pohodila i prije no što je postala predsjednica, te obećala da će dolaziti i ubuduće.  Na otvorenju je opet otkrila i dio svoje osobne povijesti, pa se prisjetila kako je s djedom, kao djevojčica, išla u vinograd brati i kasnije gacati grožđe za vino.