U Iloku organiziraju “Art festival loze”

Foto: ilok.hr

ILOK, Iz Turističke zajednice Grada Iloka najavljuju kako 31. ožujka i 1. travnja, u organizaciji Udruge “Dunav i vino” Ilok i Udruga “Zdravi Pinklec” Zagreb organizira manifestacija “Pokaži kreativnost – stopi se sa prirodom”. Dvodnevni program uključuje atraktivne radionice, učenje, zabavu, odmor i kreativnost te eko ali i humanitarni karakter kroz doniranje dijela kreativnih uradaka dječjem vrtiću “Crvenkapica” Ilok i Udruzi “Leptirić”. Projekt i događaj inovativno integrira prirodu, ekologiju, edukaciju, uključivost, umjetnost, vinarstvo i turizam. 

„Detalji iz vinograda koji nas okružuju i utječu na naš doživljaj kroz svako godišnje doba, sada se priroda budi i prigodno je vrijeme za započeti aktivnosti u prirodi i na otvorenom. Na primjeru loze idealno je prikazati i poučiti kako reciklirati  i napraviti uporabne predmete, umjetnost kroz upotrebu loze, mogućnosti igre sa lozom i boravka na svježem zraku, razvoj motorički i senzorni vještina za djecu predškolske dobi, a posebice što u svim aktivnostima sa lozom mogu sudjelovati i djeca sa teškoćama u razvoju što  doprinosi i razvoju socijalnih i emocionalni vještina kod djece. Igre sa lozom utječu na razvoj motorički vještina, razvoj fine motorike kroz igru sa lozom ljepilom, bojama, špagom, kartonom, travom i drugim predmetima iz prirode. Snopovi osušenih izdanaka vinove loze sa imanja vješto se veže raznim tehnikama koje se prenose sa obitelji na naraštaje, posebice u vrijeme blagdana Cvjetnice i Uskrsa, te Božića. Ovim festivalom promiče se nematerijalna kulturna baština, lokalna tradicija uzgoja loze i upotreba loze u društvu, recikliranjem se čuva okoliš i podiže ekološka svijest. Krajnji cilj projekta je: Tematski park – land art – Ilok (pejzažna umjetnost  koja se izlaže na otvorenom) uz mogućnost zapošljavanja osoba iz socijalno osjetljivih skupina“, navode iz Turističke zajednice Ilok.

Posjet  “Art festivalu loze” može biti individualan ili kao dolazak cijelih obitelji i gostiju i sigurno će ispuniti očekivanja.”, poručuju nositelji i organizatori.