VUKOVAR, U organizaciji Hrvatske liga za hipertenziju i Veleučilišta „Lavoslav Ružička“ iz Vukovara u središtu grada ovoga vikenda održana javno zdravstvena akcija s ciljem podizanja svijest o prevenciji, dijagnozi i liječenju hipertenzije. Prema riječimaMaje Baretić, koja je specijalistica interne medicine iz Kliničkog bolničkog centra Zagreb i članica Hrvatske lige za hipertenziju, ovom akcijom se obilježava Svjetski dan šećerne bolesti koji se obilježava svakoga 14. studenog.

“Moto ovogodišnjeg dana je „Dostupnost skrbi za šećernu bolest svima”, a upravo ovom akcijom želimo tu dostupnost učiniti malo bliže svim građanima Vukovara. Nažalost, kod brojnih smo građana, a koji to do sada nisu znali, otkrili da imaju problem sa šećernom bolesti i tlakom. Šećerna bolest je veliki problem, to nije egzotična bolest poput karcinoma niti je to bolest koja je zanimljiva kao Covid”, rekla je Baretić.

Dodala je i kako je naša populacija sve starija i sve deblja te da možemo očekivati da će šećerne bolesti biti sve više i više. Napomenula je i kako je šećerna bolest direktno povezana sa prvim uzrokom smrtnosti u zapadnom svijetu, a to su srčanožilne bolesti.

Ovom prilikom su istaknuti i podatci Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo prema kojima u svijetu od šećerne bolesti boluje 537 milijuna ljudi u dobi od 20 do 79 godina. Prema procjenama stručnjaka taj broj će do 2030. godine narasti na 784 milijuna oboljelih. U Republici Hrvatskoj je 2022. godine, a prema podatcima Nacionalnog registra osoba sa šećernom bolešću, registrirano 388.213 osoba s dijagnozom šećerne bolesti.