U Globalnu riznicu sjemena u Norveškoj prvi puta pohranjene primke iz hrvatske Nacionalne banke biljnih gena

Foto: Bc Institut

U Globalnu riznicu sjemena u Norveškoj prvi puta su pohranjene primke iz hrvatske Nacionalne banke biljnih gena, a riječ je o 161 primki.

Iz Ministarstva poljoprivrede navode u priopćenju kako riznica sjemena u norveškom Svalbardu slovi kao najvažnija “banka” na svijetu i smatra se “trezorom sudnjeg dana”, budući se u nju pohranjuje sjeme iz svih biljnih banaka gena, te služi kao “polica osiguranja” za opskrbu hrane u svijetu u slučaju katastrofalnih događaja. 

Navodi se kako je u hrvatsku Nacionalnu banku biljnih gena pohranjeno 106 primke industrijskog bilja, 207 primki krmnog bilja, 2.666 primki ljekovitog i aromatičnog bilja, 332 primki povrća, 471 primka voća, 147 primki vinove loze i 610 primka žitarica.

“Čuvanjem sjemena u bankama gena osigurana je dostupnost biološke raznolikosti poljoprivrednicima, oplemenjivačima i istraživačima, kao i korištenje budućim generacijama. Nacionalna banka biljnih gena je sastavni dio Nacionalnog programa očuvanja i održive uporabe biljnih genetskih izvora za hranu i poljoprivredu u RH za razdoblje od 2021. do 2027. godine”, navode iz Ministarstva.