U Borovu obilježena 31. obljetnica ubojstva 12 pripadnika vinkovačke specijalne policije

Foto: Đuro Karalić

U Borovu je danas održana komemoracija povodom 31. godišnjice ubojstva 12 hrvatskih redarstvenika, pripadnika specijalne jedinice policije koji su ubijeni u tome mjestu na današnji dan 1991. godine.

Uz članove obitelji poginulih redarstvenika, njihove prijatelje i suborce te predstavnike braniteljskih udruga, komemoraciji su nazočili i izaslanik predsjednika Vlade RH i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović te ministar obrane Mario Banožić, vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić, gradonačelnici Vinkovaca i Vukovara Ivan Bosančić i Ivan Penava te drugo sudionici koji su do spomen obilježja došli u mimohodu Udruge specijalne policije iz Domovinskog rata “Krpelj” Vinkovci.

Podno spomen obilježja izaslanstva su položila vijence i zapalila svijeće.

„Svi skupa svjedočimo da ovaj važan događaj za hrvatsku povijest nije pao u zaborav. Ljudi iz godine u godinu osjećaju potrebu odati poštovanje onima koji su među prvima položili svoje mlade živote za hrvatsku državu. Hrvatska policija je bila oružana sila koja se jedina u tom trenutku suprotstavila jednoj od najvećih vojski toga vremena. Velikosrpski agresor nije uspio u svom naumu. Ono u čemu su uspjeli je to da su podigli hrvatski narod u obranu, podigli duh zajedništva koji je u konačnici oslobodio hrvatsku državu u završnim oslobodilačkim akcijama. Svaki cilj možemo ostvariti i ostvarit ćemo u onoj mjeri u kojoj budemo zajedno opredijeljeni i predani njegovom ostvarenju“, kazao je potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Podsjećajući se hrabrosti i žrtve poginulih hrvatskih redarstvenika, ministar obrane Mario Banožić je naglasio kako je to bio udar na mladu hrvatsku državu, teroristički napad na mladost koja je željela sačuvati mir.

„Ovo je trenutak kada iskazujemo pijetet prema obiteljima 12 hrvatskih redarstvenika, njihovim prijateljima i kolegama i svim hrvatskim braniteljima koji su stradali u Domovinskom ratu. Mlađe generacije, kojima i sam pripadam, a koje nisu imale dovoljno godina da sudjeluju u Domovinskom ratu, itekako pamte što se toga dana ovdje dogodilo. Nadam se da će i buduće generacije učiti na primjeru Borova sela, ali i svih ostalih tragičnih događaja, kako se stvarala i na koji način danas uživamo u cjelovitosti hrvatske države. Njihova žrtva, njihovo davanje za druge nas inspirira i vodi prema dobru, prema miru i stabilnosti!“, rekao je ministar Banožić.

Nakon svečanog programa komemoracije i čitanja imena poginulih hrvatskih redarstvenika, policijski kapelan PU vukovarsko-srijemske fra Ivan Begović predvodio je u vinkovačkoj crkvi Sv. Euzebija i Poliona misno slavlje. Ulicama Vinkovaca trčana je atletska utrka “12 kilometara za 12 redarstvenika”.

Pripadnici specijalne jedinice policije 1991. godine ubijeni su iz zasjede, hicima srpskih paravojnih postrojbi, dok su pokušavali osloboditi dvojicu svojih zarobljenih kolega, a 21 policajac tada je ranjen. Ubijeni su policajci Stjepan Bošnjak (1955.), Antun Grbavac (1961.), Josip Culej (1966.), Mladen Šarić (1965.), Zdenko Perica (1965.), Zoran Grašić (1969.), Ivica Vučić (1961.), Luka Crnković (1970.), Marinko Petrušić (1966.), Janko Čović (1965.), Željko Hrala (1968.) i Mladen Čatić (1971.).

https://www.flickr.com/photos/morh-hr/albums/72177720298570705