10. Antičkim filmskim večerima večeras započinje Filmski tjedan u Vinkovcima

Foto: DORF

Vinkovačkom premijerom kratkog dokumentarnog filma autorice Vlatke Vorkapić  „Anine pjesme“ (Hrvatska, HRT, 2003.), priče o pučkoj pjesnikinji Ani Šebalj iz Komletinaca i njezinoj najboljoj prijateljici, u Vinkovcima večeras započinju 10. Antičke filmske večeri odnosno Filmski tjedan u sklopu kojega će se od 18. do 20. kolovoza održati i 16. Festival dokumentarnog rock filma (DORF).

Iste večeri, svoju vinkovačku premijeru doživjet će i film „Vučedolska jarebica“ (Hrvatska, Design Studio D, 2021.), drugi film petodijelnog dokumentarno-igranog serijala „Vučedolske tajne“ o vučedolskoj kulturi, projekt koji je započeo nagrađivani vinkovački redatelj Darko Puharić prema scenariju arheologa Aleksandra Durmana.

Najavljujući 10. Antičke filmske večeri, organizator, Udruga ljubitelja filme RARE  iz Vinkovaca navodi kako će se prvoga festivalskog dana nastaviti i dosadašnje istraživanje pop-kulturne povijesti Vinkovaca.

Ove godine naglasak je stavljen je kultni školski list ŽVOKS (Život Vinkovačke Omladine Koja Spava), koji od početka 1980-ih objavljuje vinkovačka Gimnazija i u kojem su naraštaji novinara i mladih kreativnih osoba dobile svoj prostor.

Drugog dana Antičkih filmskih večeri, u srijedu, 17. kolovoza bit će predstavljeni ovogodišnji rezultati i najava arheoloških radova Gradskog muzeja Vinkovci u drugom dijelu 2022. godine, a održat će se i  filmsko-glazbeni kviz powered by Klasik TV koji vodi poznati kvizaš Mario Kovač.

Mjesto održavanja 10. Antičkih filmskih večeri je lapidarij Gradskog muzeja Vinkovci.